Ваксината на "AstraZeneca" причини смъртта на 18-годишната Камила Канепа от намиращото се недалеч от Генуа градче Сестри Леванте, констатираха докторите от родното място на Христофор Колумб, пише "Монитор".

Момичето е починало в четвъртък по обяд от тромбоза на кавернозния синус – едно рядко, но много опасно заболяване. Става дума за образуването на кръвен съсирек - тапа в кухината в основата на мозъка, през която отдалата му кислорода си кръв се връща обратно в сърцето.

Камила се била ваксинирала на 25 май при масова акция сред младежи в Генуа за инжектиране на имунизационния препарат на "AstraZeneca" срещу „Ковид-19“. Но на 3 юни тя почувствала първите симптоми на тромбозата на кавернозния синус като силно главоболие и ужасяваща фотофобия, тоест силна чувствителност към светлината и дори страх от нея.

Два дни по-късно, на 5-ти юни момичето е било прието в престижната болница на Генуа „Сан Мартино“, където лекарите установяват какво я мъчи и предприемат спешно две операции. При първата хирургическа намеса  бил отстранен съсирека, а целта на втората била да бъде намалено кръвното налягане в мозъка.

Отначало състоянието на Камила било определено като тежко, но стабилно и тя била под непрекъснато наблюдение от лекуващия я екип. Въпреки грижите момичето починало внезапно в четвъртък сутринта, като родителите му се съгласили здравите й вътрешни органи да бъдат дарени за трансплантация.

Точно по същото време друга млада жена от Генуа, ваксинирала се с "AstraZeneca", получила тромбоза, но била спасена след акуратна лекарска намеса и вече няма опасност за живота й. Макар според светилата на медицината подобно нещастие да се случва веднъж – дваж на 100 хиляди ваксинирани, новината за причинената от имунизационния препарат смърт на Камила хвърли в ужас Италия.

А здравният министър Роберто Сперанца разпореди медикаментът да не се инжектира повече на хора на възраст под шейсет години. А медицинските власти на Италия вече обмислят съвсем сериозно дали да не бъде спряно изобщо ваксинирането срещу „Ковид-19“ на жителите на страната под 50 години.