Киев крие от Вашингтон реалните загуби на своите войски, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Американски експерти подозират, че броят на украинските войници, излезли от строя, е достигнал астрономическата цифра от 200 000 души.

Основните загуби на въоръжените сили на Украйна сега са в Донбас и близо до Николаев. И, както признаха в украинския парламент, основната заплаха за тях е руската далекобойна артилерия.

Украйна мълчи за реалната ситуация на фронта и не предоставя на САЩ достоверна информация. Това съобщи „Ню Йорк Таймс“ в сряда, цитирайки неназовани официални лица.

В статията се съобщава, че властите в Киев отказват да споделят информация, която може да създаде впечатлението, че „може и да не спечелят“.

„Правителството на Украйна не иска да споделя информация, която може да показва отслабване на решителността и да създава впечатлението, че може да загубят войната. Всъщност украинските власти не искат да представят информация, която ще подтикне САЩ и други западни партньори да забавят доставките на оръжие“, пише американското издание.

Стратег от НАТО обясни с каква тактика Русия като боа удушвач унищожава Украйна

Съобщава се, че освен американските, някои украински официални лица също признаха, че „не са казали всичко на американците“. Дори с висши американски военни лидери, включително министъра на отбраната Лойд Остин, украинската страна споделя само своите стратегически цели, а не подробни оперативни планове.

Фактът, че украинските войски бързо губят жива сила, съобщи в сряда на ежедневен брифинг и прессекретарят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.

„Само по време на освобождението на Святогорск в ДНР, за три дни боеве, загубите на украинските войски възлизат на повече от 300 националисти“, каза генералът. Той уточни, че ВСУ са загубили и 6 танка, 15 бойни бронирани машини, 36 оръдия и минохвъргачки, четири РСЗО „Град“ и повече от 20 автомобила.

Генерал Конашенков няколко пъти споменава общата оценка на загубите на противника, изготвена от руското министерство на отбраната. Така на 2 март той съобщи, че „сред украинските националисти и военни загубите възлизат на повече от 2870 убити и около 3700 ранени. В списъка на пленниците има 572 души”.

А на 16 април Конашенков съобщи, че безвъзвратните загуби на армията на Украйна, Националната гвардия, както и наемниците възлизат на 23 367 души. Така генералът опроверга изявленията, направени предния ден от президента на Украйна Владимир Зеленски, че безвъзвратните загуби на Украйна не надвишават три хиляди. Според Конашенков „Зеленски се страхува да каже на народа на Украйна“ истинските загуби.

В никакъв случай не всеки ден в Москва се съобщават оценки за загубите на противника, но ако обобщим данните от ежедневните доклади на нашето Министерство на отбраната, то до началото на юни безвъзвратните загуби сред украинските сили за сигурност възлизат на най-малко 33,5 хиляди души. Тази информация обаче не може да се счита за пълна.

Що се отнася до Зеленски, той призна миналата седмица, че ежедневните бойни загуби на Украйна са 60-100 убити войници и около 500 ранени.

В сряда украинският парламент говори и за тежките загуби на ВСУ - но не във връзка с Донбас, а с Николаевска област.

„Много тежки загуби ни нанасят далекобойната артилерия, която не можем да достигнем. Когато се опитаме да помръднем някъде, те включват „Ураганите“, включват „Градовете“, които, за съжаление, не можем да получим, защото все още нямаме ХИМАРС“, оплака депутатът от Върховната Рада Роман Костенко, като добави, че е бил свидетел на това, въпреки че лично не е участвал в битките.

Доцентът от катедра „Политология и социология“ на Руския икономически университет „Плеханов“, член на експертния съвет на „Офицерите на Русия“ Александър Перенджиев обяснява, че изтощителният артилерийски огън е психологически много труден за понасяне дори от изключително опитни бойци.

„Подразделенията, които са били дълго време подложени на артилерийски удари, трябва да бъдат заменени, в противен случай хората се уморяват, не могат да издържат на натиска, до степен че бягат от позициите си, дезертират или се предадат“, каза експертът.

„Сами по себе си артилерийският огън е непоносим. Ударната вълна е нещо неприятно, притиска непрекъснато. Трябва да се скриеш от нея, да се опиташ да оцелееш. Но ударите се нанасят от различни страни, те влизат в резонанс.

През цялото време трябва да се движите, а това потиска волята, предизвиква страх. Артилерията засяга главата, ушите - да, цялото тяло. Звуковата вълна също е неприятен, така че човек, ако не е било стреляно по него - а във ВСУ има много такива хора - всъщност губи самообладание и по някакъв начин дори волята за живот, осакатява“, смята Перенджиев.

В същото време руската армия има предимство в подобна тактика, защото артилерията ѝ има повече снаряди, както и по-висока точност на ударите. „Русия умее повече изкуството на артилерийския дуел. Тук победител е този, който пръв може да удари самото оръжие и екипажа около него. Помага ни способността да действаме извън рамката, бързо. Имаме сериозни артилерийски батальони”, обясни събеседникът.

Докторът на военните науки Константин Сивков добавя, че на първо място най-опитните и обстрелвани войници биват обезвредени с артилерия, чието място след това се заема от млади и неопитни войници, а ефективността им е много по-ниска.

„В Николаевска област не са останали обстреляни войници. ВСУ вече нямат какво да отговарят дори до "Град", а това е само на 20 километра - и още повече до "Ураган". Тоест прилична артилерия в Николаев, способна да нанесе отговор, изобщо не остана. Всички боеспособни сили вече са съсредоточени в Донбас. А в тила имат слабо обучена и зле въоръжена териториална отбрана”, каза Сивков.

Как може 200 хиляди войници да "изчезнат"?

Общите загуби на украинските сили за сигурност от началото на военните действия могат да достигнат 200 хиляди души. Това мнение изрази американският генерал-лейтенант Стивън Туити, който преди това беше заместник-началник на Европейското командване на САЩ. Генералът, цитиран от германското издание „Линке Цайтунг“, отбеляза, че „около 200 000 украински войници са изчезнали от полезрението на покровителите във Вашингтон“.

Според него Киев или е докладвал фиктивни данни за своята мобилизация във Вашингтон, или частите на ВСУ, които се състоят от споменатия брой войници, просто са били разбити. В същото време Белият дом иска да знае истинското състояние на нещата на фронта и да не получава дезинформация за руските загуби от украински колеги.

Генералът добави още, че ВСУ нямат достатъчно бойна мощ, за да си възвърнат контрола над вече изгубените територии. Туити е убеден, че Русия скоро ще надделее. „Няма начин украинците да унищожат или победят руснаците“, заяви той

Бившият министър-председател на ЛНР, политологът Марат Баширов признава: ако генерал Туити има предвид не само мъртвите, но и ранените, тогава наистина можем да говорим за „изчезването“ на 200 000 украински войници. „Когато човек е мъртъв, тази цифра не се преразглежда по-късно.

И ако човек е ранен тогава той може да влезе в статистиката на загубите няколко пъти. Тази цифра винаги плава, защото един и същи боец може да бъде ранен няколко пъти. И тогава общият брой на хората с наранявания, ако се брои от началото на специалната операция, наистина може да достигне 250-300 хиляди души “, предполага експертът.

В Киев, убеден е Баширов, знаят точния брой загинали и изчезнали войници, защото всеки жив войник е регистриран. „Историята е друга с ранените, той е жив – все още получава заплата и амуниции. Дистанционното счетоводство е в ход. Следователно по отношение на загубите цифрата е много ясна. Ако украинската част се оттегли и човекът не се свърже, тогава той се счита за мъртъв “, подчерта събеседникът.

Баширов обяви в сряда данните за загубите на въоръжените сили на Украйна, без обаче да посочи произхода на такава информация. Според него "потвърдени загуби" сред войниците на въоръжените сили на Украйна - 50 127 души (към вторник, 6 юни). "С изчезнали лица - 61 451. С прогноза за липса на данни поради прекъсната връзка за обмен на данни, плюс още 5-7 хиляди", пише политологът, добавяйки, че цитира тези данни "за американци, които казват на всички, че не знаят броя на загиналите украински войници.

Баширов каза е получил тази информация от източник, "който познавам лично, на когото вярвам и който разчита на данни, събрани от информация, която се получава от нашите военни и от течове от Украйна".

Сергей Хатильов, бивш началник на зенитно-ракетните войски на командването на специалните сили на ВВС на Русия, смята оценката на генерал Туити за „200“ и „300“ за доста правдоподобна.

„Очевидно става дума за загубите не само на ВСУ, но като цяло на всички бойци от всички правоохранителни органи, включително териториалната отбрана и националните батальони. Приказките за тези 200 хиляди се водят от около седмица. Очевидно това силно разстройва американските генерали. Във Вашингтон казват: „Ние им помагаме, но те вероятно губят. Защо им даваме оръжие?" Започват да разбират, че Украйна е черна дупка”, обясни експертът.

В същото време Хатильов не вярва на твърденията на Туити, че покровителите от САЩ по принцип биха могли да „загубят“ толкова големи формирования от въоръжените сили на Украйна, тъй като в Украйна има твърде много военни инструктори от страните от НАТО.

„Нито Пентагонът, нито Генералният щаб на ВСУ могат да не знаят. Такъв брой хора не могат да „изчезнат“. Например групировката на украинските сили в Донбас е максимум 80 хиляди души, те са разположени на площ от около 120 квадратни километра. Представете си къде могат да се скрият тези митични 200 хиляди?“, питат риторично руските военни.