Каква роля играят тайните служби на САЩ във войната в Украйна? Много голяма, според наблюдатели. Твърди се, че и крайцерът "Москва" е потопен с помощ от американското разузнаване. За Вашингтон темата е доста деликатна, пише "Дойче Веле".

Когато заглавието на New York Times - NYT ("Ню Йорк Таймс") се появило в Туитър, бившият служител на ЦРУ Филип Мъд просто се вцепенил. Тайните служби на САЩ помагат на Украйна да убива руски генерали, твърдял вестникът. А Мъд, който междувременно е и експерт на СиЕнЕн по въпросите на тайните служби, се запитал "Какво става тук? За целенасочени убийства обикновено не се ползва информация от разузнавателните служби".

Няколко часа по-късно говорителят на Пентагона Джон Кърби опроверга информацията. Той заяви, че САЩ действително предоставят на Украйна разузнавателни данни от мястото на сраженията. Но подчерта: "Ние не предоставяме информация за местонахождението на високопоставени руски офицери на бойното поле, нито участваме във взимането на украинските решения за нападение".

Украйна твърди, че от началото на войната са убити вече дванадесет високопоставени руски офицери. Според "Ню Йорк Таймс" американското разузнаване е изиграло решаваща роля за това. Така например американските разузнавателни служби били предоставяли на украинците данни в реално време - не само за движението на войските, но и за местоположението на мобилните щабове на руснаците.

Кърби: Украйна разполага с много собствена информация

Говорителят на Пентагона Кърби се постара да омаловажи ролята на американското разузнаване. Самите украинци разполагали с много повече собствена информация. В крайна сметка ставало дума за тяхна територия. А и техните собствени тайни служби били много дееспособни. 

По думите му украинците комбинирали информацията, която получават от САЩ и от други източници. "А след това взимат собствени решения и действат съответно."

"Ние не им казваме: Генерал Х се придвижва в момента, генерал Х сега се намира в този команден пункт и ако го атакувате, ще можете да го убиете. Но ние казваме: Ще ви дадем информация за това как руснаците водят войната, включително за разположението на танковете или командните пунктове. Действайте! Точно както се прави при всеки въоръжен конфликт." Така експертът по проблемите на тайните службите Филип Мъд обяснява разликата в предаването на информация.

Според американски медии тайните служби на САЩ са изиграли решаваща роля и за най-сериозната военна загуба на Русия до момента. В средата на април бе потопен флагманът на руския военен флот - крайцерът "Москва" - след като беше улучен от украински ракети.

Както съобщават "Ню Йорк Таймс" и телевизия NBC, позовавайки се на анонимни правителствени служители, тайните служби на САЩ били потвърдили на украинците още преди атаката, че става дума именно за "Москва". САЩ обаче не знаели предварително, че Украйна възнамерява да атакува кораба. Предполага се, че на борда на потъналия крайцер са загинали 250 руски войници.

За американското правителство въпросът е изключително деликатен: от една страна то иска да предостави на Украйна възможно най-добрата военна подкрепа, но от друга - не иска да стане участник във войната. Нещо повече: целенасочените убийства по време на война са допустими от гледна точка на международното право, но си остават огромен етичен проблем за тайните служби и техните служители, казва бившият разузнавач Мъд.

За "ниската компетентност на руснаците"

Но как така украинците са успели да убият толкова много висши руски офицери на бойното поле? Бившият ръководител на отдела за Русия в ЦРУ Стив Хол заяви пред СиЕнЕн, че това се дължи не толкова на американското разузнаване, колкото на ниската компетентност на руснаците.

Руските въоръжени сили не проявявали гъвкавост, а офицерите на фронтовата линия разполагали с твърде малко правомощия и свобода на действие, твърди Хол. При възникнали проблеми на място пристигали генералите, а това ги превръщало в лесни мишени, добавя той. Освен това бойният дух на руските войски бил слаб, много от войниците се обаждали на приятелките си у дома по мобилни телефони, а това също улеснявало много работата на украинското разузнаване.