„Предателите ще ритнат камбаната, повярвай ми”, каза бавно той. „Тези хора предадоха приятелите си, своите братя. Каквото и да са получили в замяна на това, онези 30 сребърника, които са получили - те ще се задавят с тях”. Това не са думи на дон Корлеоне, а на...Владимир Путин в ефира на национална телевизия. Годината е 2010-а, а той е премиер. Затова не е голяма изненада, че британските медии бързо обвиниха Кремъл за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал, пише "Нюзуик".

Би било страшно, ако руският президент е заповядал такъв удар на британска земя. Но по-брутална е вероятността опитът за убийство да е работа на отряд от руски убийци, работещ безнаказано и със знанието на властта…, но по собствена инициатива. 

Често обвиняват Путин, че убива опонентите си – от отравянето на бившия агент от КГБ Александър Литвиненко в Лондон през 2006-а до разстрела на активиста Борис Немцов на моста край Кремъл през 2015-а. Може би тези обвинения имат своите основания. Но представете си, че руският президент не е всевиждащият кукловод, за какъвто го вземат, а просто средностатистически автократ, който е начело на непокорна банда от шпиони-убийци?

„Има нещо, което ме спира твърде категорично да обвиня Кремъл. Защото такава постъпка би била извънредно глупава точно в този момент. Преди Световната купа Русия се държи безупречно. А тази атака е толкова публична. А Путин търпи само негативи от нея”, коментира член на британския парламент, цитиран от Newsweek и Нова тв. А Михаил Любимов, който оглавяваше лондонското бюро на КГБ през 80-те години, заяви пред московската телевизия „Дожд”: „Човек трябва да е идиот, за да стори това точно преди президентските избори". Неговата теория на конспирациите е следната – зад атаката стои западна служба за разузнаване (той не назова точно коя) или група за убийства, свързана със западните тайни служби.

„Предателите ще ритнат камбаната, повярвай ми”, каза бавно той. „Тези В САЩ ще има по-малко руски шпиони, но следенето им става по-трудно Решението на Вашингтон да изгони 60 предполагаеми шпиони едва ли ще Посещението на Ким показва колко ценен е Китай за корейската дипломация Изненадващото посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Дипломатическата катастрофа на Путин Кремъл ще продължи боя без правила със Запада. И дипломатическият бойкот няма да го спре, пише в Разбира се, подобни твърдения са твърде пресилени. Но Любимов е прав за едно – за разлика от убийството на Литвиненко, атаката срещу Скрипал беше твърде публична и твърде лесна за проследяване, коментира списанието. А използваният нервен агент, както и мястото, на което е употребен, поставя и всички хора в близост под риск. „Абсурдно е да мислим, че нашите хора ще го направят по този непохватен начин.

Това е провокация, маскирана така, че да изглежда руско деяние”, смята бивш генерал от КГБ, пожелал да запази анонимност, тъй като в момента работи за частния сектор в Москва. От друга страна, Скрипал се вписва определението на Путин за „предател”. Когато е бил полковник от Главното разузнавателно управление, той е работил за британското разузнаване. Това се е случвало в периода от 1995-а до пенсионирането си през 1999-а. Той е предал агентите на ГРУ в Европа и в замяна е получил 139 хиляди долара. През декември 2004-та той е арестуван в Москва, а по-късно е осъден на 13 години затвор за шпионаж. През юли 2010-а Скрипал е освободен и разменен срещу 10 руски агенти под прикритие, арестувани в САЩ. Сред тях е и червенокосата красавица Ана Чапман. Заедно със Скрипал са освободени четирима британски агенти. Но да се върнем на двойния агент. Той не е спазил кода на колегите си, който гласи: „Смърт за шпионите”.

През 2010-а високопоставен източник от Кремъл заяви пред в. „Коммерсант”: „Ние знаем кои са шпионите и къде са. И недейте да имате капка съмнение – Меркадер вече е изпратен при тях”. За уточнение – Рамон Меркадер е килърът, изпратен от КГБ, за да убие Леон Троцки в Мексико през 1940-а. Британски дипломат коментира, че атаката срещу шпионин, който официално е бил част от сделка, противоречи на политическия протокол. Ако започнем да удряме всички разменени агенти, това ще провали цялата логика. Възможно е обаче нападателите на Скрипал да не се интересуват от политическия ефект. А действията им да са резултат от съперничество между различни служби за сигурност. Руската национална служба за сигурност ФСБ е изключително активна зад граница, коментира Марк Галеоти от Института за международни отношения в Прага.

„Това е съвсем различна служба от ГРУ. Тя се състои от политически полицаи, които не спазват правила. Те действат безнаказано благодарение на благосклонната защита на Кремъл. Не знаят и не се интересуват от стария етикет. Тяхната служба не е достатъчно влиятелна, за да не я грижа дали техните приключения причиняват проблеми на руската дипломация. Те често са аматьори, но са агресивни", разказва Галеоти, цитиран от американското издание.

Принципът, който позволи на ФСБ да екзекутира руски врагове отвъд границата, беше утвърден през март 2006-а, когато Държавната Дума прие закон за противодействие на тероризма, позволяващ на държавните агенции да убиват „терористите” в чужбина. А публичния призив на Путин през 2010-а да се елиминират „предателите” развърза ръцете на отрядите убийци на секретните служби. Едната възможна причина е предателството към родината. Другата – личностен мотив. Атаката срещу Скрипал може да е работа на офицери от ГРУ, чиято кариера е била опропастена от предателството му през 90-те. Според някои източници, около 300 агенти и офицери са били изобличени от него. Част от тези, които са няколко години по-млади от Скрипал, сега може би са генерали. Мъже с позиции, които могат да получат дълго чаканото отмъщение, коментира бивш британски дипломат. Разбира се, това са само спекулации, посочва "Нюзуик". Но е факт, че липсва друг логичен мотив.