Богатите на петрол Обединени арабски емирства (ОАЕ) може да се считат за световен лидер в борбата срещу коронавируса благодарение на масовото тестване, съобщи пратеникът на CNN Сам Кайли. Тъй като емирствата се управляват еднолично от кралски фамилии, там не се губи време за опити и гласуване, както в западните демокрации.

Което дава възможност за бързо и своевременно налагане на драконовски мерки в борбата срещу коронавируса.
 

Още преди той да тръгне от Китай да шества по света и да се превърне в глобална пандемия, в ОАЕ затвориха училищата и университетите, след което емирствата попаднаха в почти тотална блокада.
 
С около 600 положителни проби за коронавирус и под 10 смъртни случая засега ОАЕ не само няма рязък скок в разпространението, но и определено засенчва западните страни в мащабите на тестването на населението.
 
Колкото повече тествани, включително с взимане на проби от пътниците на автомобили на пътя, толкова по-лесно след това се изолират заразените.
 
Във всички емирства тестовете са безплатни за уязвимите пациенти и за тези със симптоми, като всички останали се приканват да бъдат тествани срещу 70 щатски долара, а резултатите са готови до 24 часа.
 
За сравнение – в САЩ, в Обединеното кралство и други западни страни тестовете се правят най-вече на жители, които са с риск за инфектиране.
 
"Ранното тестване дава възможност да се назначи подходящо лечение и грижи“, обяснява д-р Айша ел-Дахери от здравния департамент на Абу Даби.
 
Към момента в ОАЕ са направени над 220 000 теста, според Министерството на здравеопазването и превенцията, което е над 2,2% от почти 10-милионното население на емирствата, и средно 22 515 тествани на един милион от жителите.