Твърди се, че германците с по-голяма охота лежат чисто голи на плажа или в сауната, отколкото други народи, пише Deutsche Welle. Защо? Предлагаме ви малко история за нудисткото движение в Германия:
Както майка ги е родила
 

Нудизмът е част от германската култура - така, както и техномузиката или ястията с аспержи. Макар че през последните години сред по-младите популярността на нудисткото движение намалява, в Германия все още има редица плажове със специално отделени места за нудисти.

В Германия все още има редица плажове със специално отделени места за нудисти ThinkStock/Getty Images

В някои германски паркове и спа курорти човек също може да се наслаждава на свободата да се разхожда гол.

Здравословно хоби
 
В края на XIX век много от германците са били убедени, че е здравословно да се плува без бански. По онова време става модерно хората от индустриалните градове да търсят отмора сред природата. Появява се движението на туристите-нудисти и на хората, които спортуват без дрехи.

В края на XIX век много от германците са били убедени, че е здравословно да се плува без бански ThinkStock/Getty Images

Голи тела на филмовия екран

Оспорваната германска актриса и режисьорка Лени Рифенщал е автор на идеята, че е здравословно човек да ходи из природата гол.

Нейният филм "Път към силата и красотата", създаден през 1926 година, е един от най-популярните неми филми на своето време, в който се пропагандира танцуването и къпането без дрехи и бански.

Нудизмът всъщност няма никаква връзка със секса, по-скоро става дума за освобождаването на индивида от социални принуди ThinkStock/Getty Images

Нудизмът и нацистите

Лени Рифенщал по-късно става любимата режисьорка на Хитлер. В нейния филм "Олимпия", посветен на Олимпийските игри в Берлин от 1936 година, тя възхвалява атлетичните фигури на арийците.

Първоначално нацистите са против нудисткото движение и го забраняват, но от 1942 година нататък плуването без бански е разрешено - стига да е на по-отдалечени места и по-дискретно.

Нудизмът всъщност няма никаква връзка със секса, по-скоро става дума за освобождаването на индивида от социални принуди ThinkStock/Getty Images

Късче свобода в бившата ГДР

През 1950-те години в ГДР са направени първите опити за утвърждаване на нудизма. През 1970-те той вече е почти масово движение.
 
Къпането на голо се превръща в една от малкото свободи на хората в тогавашната ГДР.

Плажове за нудисти край Балтийско море
 
По крайбрежието на Балтийско море и днес има редица плажове за нудисти. Но само на германска територия. В съседна Полша любовта на германците към нудизма предизвиква предимно неразбиране и възмущение.

След влизането на Полша в ЕС се стигна дори до някои напрежения в крайграничните селища - именно по този повод.
 
Духът на нудизма
 
Нудизмът всъщност няма никаква връзка със секса, по-скоро става дума за освобождаването на индивида от социални принуди.

Мюнхен: забрани и нудисти
 
В Мюнхен, столицата на Бавария, разголването на обществени места е забранено. Някои изключения се допускат само в парка Английска градина и в един отрязък по течението на река Изар, където по традиция се събират нудисти - както личи от снимката, направена в един горещ ден на 2002 година.

Местата за нудисти са обозначени, а хората, които ги посещават, не желаят да стават туристическа атракция.
 
Берлин: повече голотия, отколкото му се иска на човек
 
В Берлин нудизмът е доста популярен - включително и поради силната традиция на това движение в бившата ГДР. И днес при разходка из парка човек понякога вижда повече голотия, отколкото му се иска.

Официално нудизмът не е разрешен на обществени места, но бива толериран в някои паркове като Фридрихсхайн или Тиргартен - поне докато не се нарушава спокойствието на останалите.

Страст за милиони германци
 
Когато пада Берлинската стена, Ангела Меркел, която по-късно става канцлерка на Германия, се намирала в сауната, където ходела всеки четвъртък.
 
В Германия има около 2300 обществени сауни, които ежегодно се посещават от близо 30 милиона души.

Повечето сауни са смесени - т.е. за мъже и жени, но те не бива да се смесват с т.нар. нудистки сауни и клубове, които всъщност са публични домове.
Нудизмът е част от германската култура ThinkStock/Getty Images

Гол из планината

Какво ли е усещането да ходиш гол из планината? Само дано наблизо няма много коприва…
 
В планината Харц в Източна Германия има 18-километров туристически маршрут, предназначен за нудисти. Той започва от градчето Данкероде и стига до язовира Випертал.