В Германия има първи признаци за спад в увеличаването на новозаразените с коронавирус (COVID-19) заради действащите строги мерки за социално дистанциране. Това обяви ръководителят на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер, цитиран от "Гардиън".

Въпреки това Вилер призова за предпазливост, като изтъкна, че много провинции все още не са предоставили данните си от уикенда за новозаразените. "Ще мога да потвърдя категорично тази тенденция чак в сряда", отбеляза той, но изтъкна, че оставал оптимист. 

Германия затвори всички училища, а вчера властите решиха, че повече от двама души не могат да се събират заедно, с изключение на семейства или хора, споделящи едно домакинство.

По думите на Вилер данните към момента за заразените с COVID-19 в Германия показват, че средната възраст на заразените е 45 години, а средната възраст на починалите е 82 години.

57 процента от досега регистрираните заразени са мъже, а 43 процента - жени. От симптомите, които хората са изпитали, най-честите са кашлица (55%) и треска (40%).

В ежедневната си пресконференция Вилер апелира към германските студенти по медицина да участват доброволно в усилията за проследяване на всички новозаразени, което според него продължава да бъде важна част в борбата срещу вируса.

Националният пункт за събиране на данни, наречен Cosmos, който събира данни за това как се борят с болестта в страната, показва значително увеличаване на информираността за вируса, но все още значителна пропаст между информираността и поведението, отбеляза шефът на Института "Роберт Кох".

Данните от мобилните телефони, следени анонимно през уикенда, на 30 милиона потребители, показват, че хората значително са намалили мобилността си, но все още не толкова, колкото е необходимо, каза Вилер.

Спазването на дистанция, редовното миене на ръцете и кихане или кашляне в лакътя все още са най-ефективните начини да се избегне разпространението на коронавируса, добави той.

В Германия към момента има регистрирани 24 859 заразени с новия коронавирус, като от тях 97 души са починали.

Десетки хиляди германски хакери се събраха в масов хакатон за разработване на софтуерни идеи за разрешаване на проблеми, свързани с коронавируса, пише германското списание "Шпигел".

За 48 часа 42 000 хакери разгледаха над 1500 проекта.

Те са събрани от седем организации, такива като Prototypefund и Code4Germany. Групата постави начало на инициативата #wirvsvirus ("ние срещу вируса").

Те действат под покровителството на германското правителство, което съобщи, че ще осигури финансова подкрепа за най-обещаващите идеи.

Сред предизвикателствата са намиране на решения като проследяване на вируса, засилване на комуникацията между болниците, как да се доставя храна на бездомните и подпомагане на фермерите да намерят хора за събиране на реколтата.

Единият от хакерите, чиито родители са сред тези от рискувата група, коментира, че са свидетели на сериозна неефективност на германската здравна система.

"Опитвам се да превърна гнева си в енергия", отбеляза той пред "Шпигел".

Случаите на заболели от коронавируса в Германия се увеличиха до 22 672, а починалите са 86, показват изнесените днес данни на Институт "Робърт Кох".

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 294 000 потвърдени случаи, а починалите са близо 13 000. Регистрирани са случаи в 186 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват около 340 000 случаи и близо 15 000 починали в 167 държави.