Федералната прокуратура повдигна нови обвинения срещу 28-годишен гражданин на Германия, заподозрян в убийство, принадлежност към терористична група и военни престъпления заради ролята си в екзекуцията на шестима души, задържани от „Ислямска държава” през 2015 г. в Сирия, съобщава "Ройтерс", цитирана от bTV. Подсъдимият Хари Зарфо беше арестуван след завръщането си в Германия през юли 2015 г.
Говорителка на федералната прокуратура в Карлсруе заяви днес, че мъжът е пристигнал в Сирия през април 2015 г. с цел да се присъедини към „Ислямска държава”.

„В средата на месец юни 2015 г. членове на „Ислямска държава” са разстреляли публично шестима задържани на пазара на сирийския град Палмира”, се казва в изявлението.

„Обвиняемият, който е бил въоръжен с пистолет, лично е отвел един от задържаните до мястото на екзекуцията и е попречил на останалите да избягат”, добави тя.

Миналата година задържаният беше осъден на три години затвор от съда в Хамбург, който го призна за виновен в принадлежност към чуждестранна терористична организация и нарушаване на законите за износ на оръжие.

Той е скрил участието си в убийствата, за които сега го обвинява прокуратурата и е получил снизхождение заради дадените подробни показания.
Смята се, че около 820 германци са отишли да воюват на страната на екстремистите в Сирия и на други места в Близкия изток, където се водят бойни действия.