Стана известно кой точно е намерил съкровището на американския милионер Форест Фен, съобщава The Guardian.

В понеделник, 7 декември, списание Outside публикува статия, в която за първи път се разкрива самоличността на намерилия имането. Оказало се, че това е 32-годишен студент по медицина от американския щат Мичиган, който се казва Джонатан Стеф.

Името е потвърдено от внука на милионера Шайло Форест Олд в изявление, публикувано на сайта на Дал Нейтцел, който беше близък приятел на Фен.


Форест Фен

Първоначално Стеф се надявал да остане анонимен и Фен направил всичко възможно да му помогне в това. На търсача на съкровища обаче му се наложило да разкрие името си заради съдебен иск. Той бил подаден от 47-годишната Барбара Андерсен, която безуспешно е търсила съкровището на Фен в щата Ню Мексико, похарчила е за това хиляди долари и не е открила нищо.

В съда тя твърдяла, че някой е хакнал компютъра й, откраднал е нейното разшифроване на стиховете на Фен и я е следил по време на пътуването й.


Джонатан Стеф

През 2010 г. Фен обяви, че е скрил сандък със съкровища в Скалистите планини. Съкровището се състои от древни монети, златни късчета, диаманти, сапфири, рубини, смарагди и други ценности на обща стойност от един до два милиона долара. Неговите координати бяха криптирани в стиховете, дадени в книгата на Фен „Страстта на преследването“.

Хиляди иманяри са се опитали да намерят съкровището, поне петима от тях са загинали по време на издирването. През юни 2020 г. Фен обяви, че съкровището е намерено. Според неговите думи, търсачът на съкровища му е изпратил снимка на сандъка като доказателство. В началото на септември Фен почина на 90-годишна възраст.

След смъртта на милионера Джонатан Стеф е публикувал в интернет своите спомени от търсенето на съкровището и последвалата среща с Фен. Стеф не споменавал името си, но признал, че кутията е била скрита в Уайоминг, а самият той принадлежи към поколението на милениалите.


Джонатан Стеф и Форест Фен

Поради липсата на подробности много участници в търсенето решиха, че съкровището или не е намерено, или никога не е съществувало.

Превод и редакция: БЛИЦ