Разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър не е установило координация между президента Доналд Тръмп или представители на предизборния му щаб и Русия по време на кампанията за президентските избори зад Океана през 2016 г. Това съобщи министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар, представяйки редактирана версия на доклада на Мълър, предадоха световните агенции.

"Разследването не е установило членове на щаба на Тръмп да са заговорничили или да са се координирали с руското правителство при неговите дейности за намеса в изборите" в Съединените щати през 2016 г., каза на пресконференция Бар.

Той обяви още, че Мълър не е открил доказателства американският президент да е възпрепятствал разследването срещу него за евентуален сговор с Русия по време на предизборната кампания.

Министърът на правосъдието на САЩ заяви, че ще предаде редактираната версия на доклада на Конгреса в 11.00 ч. източноамериканско време (18.00 ч. българско време).

Представители на Демократическата партия се оплакаха, че пресконференцията на Бар е опит да се повлияе на реакциите на доклада преди неговото представяне.


Междувременно държавният глава на САЩ Доналд Тръмп прие с радост заключенията в преработения доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер, като заяви, че има „хубав ден“, предава AFP.

Тръмп определи двугодишното разследване на това дали кампанията му е влязла в сътрудничество с руски агенти, намесвали се в президентските избори в САЩ през 2016 г. като „измама", която „никога повече не трябва да се случва на друг президент". Белият дом е сътрудничил напълно с разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп не е предприел никакви действия, за да възпрепятства работата му.

Това е заключението в преработения доклад, който представи американският министър на правосъдието Уилям Бар по-рано през деня. „Съществуват значителни доказателства, които показват, че президентът е бил разочарован и разгневен от искреното си убеждение, че разследването подкопава неговото управление и е задвижвано от неговите политически опоненти", поясни Бар.

„Въпреки това, Белият дом е сътрудничил изцяло на разследването на специалния прокурор, като е предоставял неограничен достъп до кампаниите и документите си, насочвайки висшите помощници да дават свидетелски показания свободно и без да претендират за привилегии. В същото време президентът не е предприел никакви действия, с които всъщност да лиши специалния прокурор пт документите и свидетелите, необходими за приключване на разследването му", категоричен бе Бар.