Одеса е в пламъци след мощна атака с руски ракети "Калибър" и дронове "Шахед". Говорителят на оперативното командване "Пивден" Сергей Братчук съобщи, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН, че тази нощ нашествениците са изстреляли 8 ракети с морско базиране и 15 безпилотни летателни апарата по цели в черноморския град.

„Врагът атакува нашия град три пъти през нощта. И трите атаки бяха отбити от силите на ПВО“, уверява той.

Отбелязва се, че в резултат на ракетния обстрел са повредени от отломки общежитието на едно от учебните заведения и супермаркет. Избухнали са пожари. Пожарникарите продължават да ги гасят.

От взривната вълна са потрошени прозорци и тераси, както и паркираните наблизо автомобили.

Ранени са трима в супермаркет.

 

"След вражеска атака в Одеса, няколко пожара са избухнали от падащи фрагменти от ракети. Прозорците на сградите са били счупени от взривната вълна", се казва в изявление на началника на Одеския областен военен окръг.

От ОК "Юг" отбелязват още, че руснаците отново са изпратили ударни безпилотни самолети в южните райони и призоваха да не се напускат укритията. От ОВА съобщиха, че по предварителни данни трима души са ранени в резултат на нощното нападение, оказва им се цялата необходима помощ.Според ОК "Юг" през нощта руснаците са атакували три пъти района на Одеса, използвайки две вълни ударни дронове, общо 15 броя и 8 ракети с морско базиране тип "Калибър".

Според ВВС на Украйна, те са свалили всичко изпратено срещу града, но в резултат на отломки от свалени ракети са повредени общежитието на едно от учебните заведения и супермаркет.

УНИАН съобщава, че във вечерното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски е казал, че страната му няма да остави без отговор нито едно престъпление на руските нашественици и димът на Керченския мост бил едно от доказателствата за това.

"Навсякъде нашите войници отговарят на окупаторите с терор. Няма нито един ден, в който руското зло да не получи нашия напълно справедлив отговор. Всичко това е доказателство, че ние няма да оставим нито едно престъпление на Русия без отговор", подчерта Зеленски.

Междувременно украинската информационна агенция алармира, че фрегатата "Адмирал Макаров", която има крилати ракети "Калибър" на борда, е в опасна близост до Одеса.

Изданието припомня, че руската фрегата се командва от бившия украински военен капитан 1-ви ранг Григорий Бреев. През 2014 г. той полага клетва във Въоръжените сили на Руската федерация. В Украйна срещу Бреев е образувано наказателно производство на основание чл. 408 от Наказателния кодекс за дезертьорство.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук