Най-новото оръжие на Украйна, морският дрон - Stalker 5.0 трябва да изплаши стратезите в Крим. Това пише офицерът от Кралските военноморски сили Том Шарп в рубрика за The Telegraph.

Крим, който е "непотопяемият самолетоносач" на Путин, започва да изглежда неподходящ за плаване, пише анализаторът.

Според него затварянето на четирите основни снабдителни артерии (Кримският мост, двата фериботни прехода и железопътната линия) ще остави полуострова без двигатели, оръжия и храна.

Запасите от оръжия, които украинската армия може да използва срещу Кримския мост, се увеличават. Неотдавна те представиха нов морски дрон - Stalker 5.0, който е значително по-евтин от Magura V5, който прогони Черноморския флот от Севастопол, пише "Фокус".

Без подробни планове на моста никой не може да предвиди със сигурност какъв вид полезен товар би могъл да срути моста и да го извади от строя завинаги.

"Но хиляда килограма високопрецизни експлозиви могат да нанесат големи щети, а на тази цена може просто да продължиш да действаш, докато успееш", отбелязва Шарп.

Според него Русия осъзнава неизбежността на подобен удар, поради което се опитва да защити конструкцията с баржи.

Военният е убеден, че този суров защитен механизъм трябва да бъде пробит само веднъж и дори тогава Украйна ще може да изключи ключови снабдителни възли, което ще увеличи времето и разходите за възстановяване на руснаците.

"Не става въпрос за връщане на Крим като такъв, а за превръщането му в ненужен като оперативен възел. Отхвърлянето на Крим би било толкова срамно и скъпо, че си струва да се продължи напред", добави той.

Черноморския форум за сигурност беше представен най-новият украински морски дрон Stalker 5.0. Известно е, че дължината му е 5 метра, а широчината му е повече от 1,2 метра.

Монтираният бензинов двигател ускорява дрона до скорост от над 40 възела. Той е оборудван и със система за видеокомуникация и контрол, базирана на Starlink.