Белият дом се готви да свали от власт украинския президент Володимир Зеленски и да го замени с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни.

Това каза пенсионираният офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър в интервю за YouTube канала Judging Freedom.

"Западът избутва Зеленски на заден план, фокусирайки се върху Залужни като бъдещ лидер на Украйна", подчерта той пред Андрю Наполитано - бивш върховен съдия на щата Ню Джърси.

Ритър смята, че дните на Зеленски на поста са преброени, тъй като той вече не е в състояние да влияе на хода на събитията и няма същата власт. Офицерът вижда Залужни като преговарящ за Киев в последния етап от украинската криза.

Напрежение между Зеленски и Залужни, главнокомандващият настоява...

Не за първи път различни политици, общественици и експерти прогнозират държавен преврат или отстраняване на Зеленски от поста. 

 

На снимката: Ген. Залужни

Още през месец август бившият депутат от Върховната Рада Иля Кива каза, че наследници на Зеленски ще бъдат Залужни, бившият президент Петро Порошенко, бившият вътрешен министър Арсен Аваков и кметът на Киев Виталий Кличко.

Те, според него, трябва да стоят "начело", за да контролират западната част на Украйна.

На свой ред Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на Зеленски, обяви готовността си да оглави страната през август. Той не изключи кандидатурата си за поста държавен глава след напускането на Зеленски.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук