Външно министерство на Украйна остро реагира на изявленията на унгарския премиер Виктор Орбан и на зам.-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев за "несъществуващата държава" Украйна.  

„Още едно антиукраинско изказване - отбеляза говорителят на Външно Олег Николенко, цитиран от УНИАН в телеграм.

Медведев: Браво на Орбан! Щом Западът направи това с Украйна, тя приключва

"Изобщо не сме изненадани, че получи мигновено одобрение в Москва. Цинично е, че унгарското правителство говори за финансовите проблеми на други страни, докато самата Унгария получава много пари от Европейския съюз в подкрепа на тяхната икономическа стабилност.“

Николенко твърди, че като подкрепя Украйна, Европа уж инвестира в собствената си сигурност, а самите унгарски власти уж трябва да са благодарни на украинците за „мирното небе“ над Будапеща и други европейски градове.

 

От началото на конфликта Унгария последователно се противопоставя на санкциите върху руските енергийни ресурси и доставката на оръжия за Украйна. В началото на март миналата година унгарският парламент издаде указ, забраняващ доставките на оръжие за Украйна от територията на страната.

Ръководителят на външното министерство на страната Петер Сиярто обясни, че Будапеща се стреми да подсигури територията на Закарпатието, където живеят етнически унгарци, тъй като доставката на оръжия през нейна територия би станала легитимна военна цел. Ръководството на страната многократно е подчертавало, че Унгария се застъпва за скорошно започване на мирни преговори.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук