Части от 21-тонната и 30-метрова китайска ракета "Long March 5B", която излезе извън контрол, могат да паднат в район между паралелите 41 градуса север и 41 градуса юг. Това заяви в изявление за сайта "SpaceNews" Джонатан Макдауъл от Харвардския университетски център по астрофизика, цитирано то "Марица".

На посочените географски ширини са градове като Ню Йорк, Сидни, Пекин и Мадрид, както и Истанбул и Анкара. Чисто географски погледнато, дори и части от Южна България може да са застрашени.

Огромна отломка от китайска космическа ракета пада към Земята
 
Докато някои експерти говорят за възможността ракетата да падне в населено място, други твърдят, че е много малко вероятно и не очакват никакви щети.
Турция е сред страните, в които ракетата, която губи височина и „обикаля“ със скорост от 27 хиляди км в час, вероятно ще се разбие. 

Макдауъл заяви, че е имало подобен проблем преди време, когато парчета от китайска ракета, са паднали в Кот д'Ивоар, увреждайки много сгради. "Повечето от парчетата на ракетата тогава изгоряха в атмосферата, но някои големи метални части паднаха и на земята. За щастие никой не пострада тогава”, каза той.


Припомняме, че китайската ракета "Long March 5B" излезе извън контрол и притесни света. В четвъртък Китай пусна първия от трите елемента за своята космическа станция, който беше захранван от тази ракета.

След отделянето си от модула на космическата станция, при връщането си, летателният апарат започва да обикаля около Земята по неправилна траектория, като бавно губи височина.

Космическата ракета на Китай, изстреляна на 29 април 2021 г. се очаква да падне на земята на 8 май и учени от цял свят с притеснение продължава да я следят.

Говорителят на Пентагона Майк Хауърд заяви, че те не знаят къде точно ще паднат парчетата. Това може да се предвиди едва часове преди ракетата да достигне земята. Американските космически сили ще предоставят подробна информация за маршрута на ракетата до 8 май.

От САЩ казаха, че е "твърде рано", за да се прогнозира дали ще се наложат някакви военни действия за унищожаване на космическите отломки, ако се констатира, че са застрашени заселени райони.

Китай се стреми да стане „лидер в космоса“ до 2045 г., въпреки че се присъедини в надпреварата след САЩ и Русия. 
Страната успешно изпълни предизвикателна космическа мисия през декември и като донесе каменни проби от Луната на Земята.


Администрацията на Пекин изпрати космическия кораб на име "Тианвен-1" на Марс миналия февруари. Той сега е там в орбита от известно време, и се предвижда да кацне на повърхността на Марс този месец или юни.

Месец след пътуването на "Тианвен-1" до Марс, този път беше подписано споразумение между Китай и Русия за създаване на съвместна космическа станция. Според експерти това ще бъде най-големият проект за международно космическо сътрудничество за Китай до момента.
Целта на Китай е да построи пилотирана космическа станция, състояща се от три капсули в орбита до 2023 година. 

Китай планира да изгради обсерватория на лунната повърхност до 2025 г., да започне изследвания по теми като изследване на Марс и Юпитер, комети, черни дупки и извънземен живот и да изпрати пилотирана мисия до „Червената планета“ до 2050 г.