Отсега нататък студентите в Оксфорд няма да ръкопляскат, а ще махат с ръце.Това нововъведение е провокирано от желанието да се създаде по-комфортна атмосфера за студентите с аутизъм, тревожно разстройство и други проблеми на психичното здраве, които обикновено избягват дебати и други масови събития.

Ръкопляскането може да провокира пристъпи и поради това студентският съвет в Оксфордския университет въвежда версия на аплодисментите от британския език на жестовете – т.нар. джазови ръце (jazz hands). Човек вдига длани нагоре и ги върти ту наляво, ту надясно.

Искаме да накараме хората да използват езика на жестовете за изразяване на одобрение на нашите събития, за да може да се посещават от всички, включително от хората, страдащи от психични разстройства, казва представителка на студентския съвет Рошин Маккалион.

Отказът от аплодисментите в полза на новия знак беше гласуван от студентите в Оксфорд в края на октомври. Решението провокира различни отзиви в средствата за масова информация.

The Sun нарече студентите „снежинки“, което е сленг и означава „твърде чувствителен“, „под натиска на политическата коректност“, уточнява Profit.bg.

„Поздравявам Оксфордския университет… Скоро там всички форми на общуване със звук ще бъдат забранени. Само в пълна тишина можем истински свободно да се самоизразяваме“, каза хумористът Андрю Дойл.

Националният студентски съюз на Великобритания от 2015 г. призовава да не се ръкопляска на техни събрания, а от септември 2018 г. забрана на аплодисментите има в Манчестърския университет. Тогава Пиърс Морган написа в Twitter – „Британия губи разсъдъка си“.