Всички те тръгнали да търсят по-добър живот с пари, спестени от лишение. Пътят им обаче приключи в хладилното ремарке на камион. Според непотвърдени данни, 25 от 39-те жертви може би са от малко виетнамско селце Йен Тхан. Хората там се молят, а някои твърдят, че трафикантите са им предложили обезщетение за злополучното пътуване.

Засега се знаят имената на седем от потенциалните жертви - Анна Буи Ти Нунг, Фам Ти Тра Ми, Нгуен Дин Луонг, Нгуен Дин Ту, Ву Нгок Нам и Хунг Нгуен и Хоанг Ван Тиеп.

Анна Буи Ти Нунг платила близо 10 хил. долара, за да тръгне към Великобритания. Искала да стане маникюристка. Майка й и сестра й през сълзи направили олтар в дома си, за да могат да се молят за нея. Семейството разбрало от свой приятел във Великобритания, че тя е сред жертвите на камиона ковчег.

Анна и останалите 24 жертви търсили само едно – пари, които не могат да спечелят у дома. Всички те били от селце на 300 километра от виетнамската столица Ханой. Средствата децата искали да пратят на родителите си, за да могат да си построят по-големи домове, които иначе не могат да си позволят.

Няколко седмици след като напуснала Виетнам, Анна качила своя снимка в зелено поле и написала „Просто искам спокоен живот“. На 21 октомври, дни преди да бъде съобщено за 39-те жертви в камиона, тя отново публикувала във Facebook: “Да си възрастен значи да криеш тъгата си в тъмното и да имаш усмивка на лицето си.“

Семейството й твърди, че тя започнала своето пътешествие през август. Първо заминала за Китай, после стигнала до Германия, а от там – в Белгия, където се качила на камиона.

„Анна нямаше достатъчно добро образование, за да си намери работа с добро заплащане. Нито тя, нито много от приятелите й тук“, разказва семейството й. Нейният олтар сега е до този на баща й, починал преди 4 години от рак. Майка й не може да работи заради здравословни проблеми. За това близките на семейството събрали достатъчно средства за заминаването на младото момиче.

„Да отиде в чужбина и да праща пари у дома беше единственият й избор“, казват те.

През септември не било ясно точно къде е Анна, но от време на време тя продължавала да се свързва със семейството си, но трафикантите й препоръчали да не споделя местонахождението си, за да не привлече вниманието на властите. Неин приятел, който живее в Берлин, твърди, че двамата се виждали няколко пъти, когато тя била в града, но изгубили контакт, когато момичето отпътувало за Великобритания.

„Чувствам се самотна на място, за което съм мечтала всеки ден“, пише Анна във Facebook на 25 септември. Няколко дни по-късно качва снимка с чай в ръка пред Берлинската катедрала.

През октомври тя вече е в Белгия. Отново с чай в ръка, тя разглежда забележителностите на Брюксел. 

„Когато бях във Виетнам, мислех, че Европа е розова. Сега осъзнавам, че всъщност е черна“, пише момичето.

Семейството на Фам Ти Тра Ми платило 30 хил. паунда, за да може тя да намери „по-добър живот“. Но вместо това, те получават СМС от 26-годишното момиче, който гласи, че тя „не може да диша“ и скоро „ще умре“.

„Изгубих две неща – любимото си дете и парите си“, казва бащата на Фам. Той и съпругата му изкарвали близо 400 долара на месец и събирали каквото могат, за да може детето им да замине.

Родителите на Фам били затънали в дългове и тя отчаяно искала да им помогне. Преди да замине за Европа, момичето работило в Япония, но парите изкарани там не били достатъчни. Трафикантите казали, че пътя е безопасен, но не разкрили по какъв начин ще пътуват младежите. Те дори й взели 3 пъти повече пари за ВИП билет.  За да си позволят този ВИП билет, семейството й ипотекирало къщата си.

Нгуен Дин Луонг платил 14 хил. долара, за да стигне до Великобритания и също като Анна да работи като маникюрист. Той живеел нелегално във Франция от 2008 година.

Решил да се присъедини към група, която заминавала от Париж, за да стигне до Обединеното кралство. Но преди няколко дни бащата на Нуген получава обаждане от друг виетнамец, който му казва: „Моля ви, имайте сила, нещо неочаквано се случи“.
„Припаднах, когато чух това“, казва родителят.

Нгуен Дин Ту помолил жена си да събере 14 хил. долара за пътуване от Германия до Великобритания. Той работил нелегално в Румъния и Германия, за да събира пари и да изплати дълга, който имало семейството. Баща му се свързал със свои роднини в Англия, които потвърдили, че Ту бил в камиона и те планирали да го вземат, когато пристигне.

„Изгубих контакт с него на 21 октомври. Имам огромен дълг за плащане, но нямам нито надежда, нито енергия да правя каквото и да било“, казва съпругата на Ту. Той оставя едно дете полусираче.

Бащата на две деца Ву Нгок Нам казал на семейството си да се моли за безопасното му пътуване до Великобритания. Той се обадил на съпругата си малко преди новините за камиона да плъзнат по медиите. Казал, че е в ремаркето и вече пътува към Обединеното кралство. От тогава семейството му не го е чувало повече.

Хунг Нгуен и Хоанг Ван Тиеп били роднини. Тяхната леля публикува снимки в социалните мрежи, надявайки се, че скоро ще чуе добри новини за тях.

Според информация на BBC много малко от 39-те жертви са имали документи, за това разследващите ще разчитат за индентифицирането им на пръстови отпечатъци и отличителни белези.