Русия планира мащабни военни учения в Средиземно море в периода 1-8 септември с участието на 25 кораба и 30 самолета, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции. Днешното съобщение за маневрите съвпада с разпространената от Ройтерс и Асошиейтед прес информация, че Дамаск финализира плановете си за офанзива срещу последната крепост на бунтовниците в Сирия – провинция Идлиб.

В рамките на ученията в Средиземно море се планира развръщането на над 25 кораба начело с ракетния крайцер „Маршал Устинов“. А в международното въздушно пространство задачи ще отработват около 30 самолета, включително стратегически ракетоносци Ту-160, самолети за борба с подводници Ту-142МК и Ил-38, изтребители Су-33 и самолети Су-30СМ на морската авиация, посочват от руското министерство.

Планът на маневрите в акваторията на Средиземно море предвижда отработване на задачи по противовъздушна и противолодъчно-диверсионна отбрана, както и по противоминно осигуряване.

С цел безопасност на мореплаването и полетите, в съответствие с международното законодателство, районите на учението своевременно ще бъдат обявени за опасни за движение на кораби и самолети.

По-рано бе съобщено, че  НАТО потвърждава нарастването от Русия на оперативните съединения на своя ВМФ край бреговете на Сирия, но няма да се намесва в ситуацията. Това заяви за израелския вестник Haaretz официалната представителка на Алианса Оана Лунгеску.  

Според нея, в НАТО няма да обсъждат целите на присъствието на мащабната групировка на Русия в Средиземно море, но призовават за проява на сдържаност, „за да не се влоши и без това катастрофалната хуманитарна ситуация в Сирия”.   „ВМФ на Русия изпратил в Средиземно море значителни военноморски сили, в това число и няколко кораба със съвременни крилати ракети... Ние контролираме ситуацията и военноморската дейност в региона, включително от страна на Русия, тъй като Средиземно море граничи с държави-членки на Алианса” – каза Оана Лунгеску.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ