Ангела Меркел отправи апел към германците заради увеличаващия се брой заразени с коронавирус. Германският канцлер призова отново сънародниците си да ограничат социалните си контакти и да сведат до минимум пътуванията си. 

Ако германците намалят контактите си, "всички ние заедно ще се справим с огромното предизвикателство, което този вирус представлява", заяви тя в седмичното си видеообръщение.

Макар Германия да не е толкова тежко засегната от вируса, колкото повечето други европейски страни, дневните нови случаи на коронавируса растат и тази седмица те за пръв път надхвърлиха 10 000, отбелязва Ройтерс.

Като мярка срещу настъплението на заразата Германия предупреди гражданите си да не предприемат пътувания към ски курортите в Австрия, Италия и Швейцария.

В сряда германският министър на здравеопазването Йенс Шпан стана поредният политик, дал положителен тест за вируса.

От понеделник Словения включва почти цяла Австрия в червения списък на държавите с висок риск от зараза с коронавирус. Изключение прави единствено граничната провинция Каринтия, където броят на заразените не расте така стремително, предаде БТА.

При влизане в Словения от Австрия всички лица трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, направен максимум преди 48 часа, или да се самоизолират за десет дни. Досега тези изисквания бяха само за идващите от Виена.

Изключения се допускат за лицата, които отиват ежедневно на работа или на училище от едната в другата държава, за товарния транспорт или за неотложни пътувания по лични или служебни причини, които не траят по-дълго от 48 часа.

Онези, които напускат Словения, за да посетят своите семейства, трябва да се завърнат до 72 часа. Транзитното преминаване през страната, което трае максимум 12 часа, също е без изискване за отрицателен тест.

Изключения се допускат и за собственици или наематели на имоти в Словения. Тези лица имат право да останат 48 часа в страната.

Изключение се прави и за хората, обработващи земеделски земи отвъд словенската граница.

Сезонни работници, които помагат за прибиране на реколтата в Австрия, имат право да останат извън страната до 24 часа, без да е необходимо да представят отрицателен тест, когато се прибират в Словения.

Словашките власти ограничиха от днес през следващите три седмици придвижването на гражданите заради ускоряващите се темпове на разпространение на коронавируса.

Това стана в деня, когато в страната бе регистриран нов рекорд за най-много нови заразени за едно денонощие.

За периода на действие на ограниченията словаците ще могат да излизат от дома си само за да ходят на работа и на лекар, за да пазаруват храна, за разхождане на домашни любимци и в други неотложни случаи. На полицията е разпоредено да контролира спазването на мерките. Нарушителите ще бъдат глобявани с до 20 хиляди евро.

Най-строгите ограничения ще бъдат в сила до 1 ноември. Това е свързано със започналото в Словакия масово тестване на населението за коронавирус.

По-рано премиерът Игор Матович заяви, че е необходимо "максимално да бъдат ограничени социалните контакти, за да не се заразяват гражданите преди тази изключително важна процедура".

Най-строга забрана за придвижване е въведена до 1 ноември в районите, където епидемичната обстановка предизвиква най-голямо безпокойство у медиците.

Става дума за района на градовете Бардейов (Североизточна Словакия), Долни Кубин, Твърдошин и Наместово (Северна Словакия). Т

ам дома си могат да напускат само тези, които имат справка за отрицателен тест за коронавирус, получен не по-късно от 23 октомври.

На тях им е разрешено да пътуват до работа и да се разхождат за кратко. Останалите граждани ще могат да излизат на улицата само в изключителни случаи - за да отидат до най-близкия хранителен магазин, за получаване на неотложна медицинска помощ или за да разходят домашните си любимци на не повече от 100 м от постоянния си адрес. 

Днес словашкото министерство на здравеопазването съобщи за 2890 нови случая на коронавирус за изминалите 24 часа - рекорд за едно денонощие в страната. С това общият брой на регистрираните заразени в Словакия достигна 40 801.

25 човека са починали през изминалите 24 часа в страната от усложнения, предизвикани от коронавируса. Общият брой на смъртните случаи в Словакия от началото на епидемията достигна 159.

Полицията в Англия съобщи днес, че ще опита да спира хората да напускат Уелс, където е започнала 17-дневна карантина с цел да се ограничи разпространението на коронавируса. 

Полицейски патрули от графство Глостършър ще дежурят на шосетата от Уелс и ще спират шофьорите, предприели далечни пътувания. Пътуващите, които не предявят сериозни основания, ще бъдат връщани.

Ако те не се подчинят, полицаите ще уведомяват уелските си колеги да предприемат съответните действия, защото полицията от Глостършър няма право да глобява пътници от Уелс.

Ситуацията е илюстрация за хаоса в прилагането на ограничителните мерки в Обединеното кралство, отбелязва АП. Според британската система Уелс, Шотландия и

Северна Ирландия имат собствени правила за общественото здраве. А въведените от националното правителство в Лондон правила за три степени на заплаха от вируса важат само в Англия.

Днес за графство Северен Йоркшир бе определена най-високата трета степен на заплаха, каквато вече има за Ливърпул, Голям Манчестер и графство Ланкашър. 

Правителството на Уелс наложи от снощи едни от най-строгите ограничителни мерки в кралството - затворени бяха предприятия, забранени бяха маловажните пътувания, а гимназиите минаха на онлайн обучение.

Починалите от усложнения, свързани с COVID-19, във Великобритания досега са 44 661, което е най-голям абсолютен брой в Европа. От тях 1756 са в Уелс с население около три милион души.

Брюкселските власти решиха днес да въведат полицейски час от 22 маса в региона и разпоредиха магазините да затварят в 20 часа. 

От понеделник се забраняват културните и спортните дейности, обяви днес премиерът на Брюкселския район Руди Верворт, цитиран от АФП.

Тези нови ограничения се прибавят към приетите в петък от правителството за цялата страна и към мерките, обявени от Валония, франкофонския район на страната, който е силно засегнат от пандемията. "Положението е много сериозно", заяви Верворт на пресконференция.

Населението на Брюксел е 1,2 милиона души и в града се намират централите на европейските институции и на НАТО. Мерките, които бяха обявени днес, ще се прилагат и за служителите на международните институции, уточни АФП.

Ще се справим, само ако взетите днес решения бъдат изпълнявани от населението, подчерта Верворт.

Резултатите от мерките ще станат ясно след 10 до 15 дни, уточниха брюкселските власти. 

Хиляди граждани на Полша излязоха по улиците днес да протестират срещу почти пълната забрана за аборт в държавата членка на ЕС.

На третия ден на протести някои от недоволните се заканиха да предприемат още по-радикални действия следващите дни, информира АФП.

В четвъртък Конституционният съд на Полша постанови, че съществуващият закон, който позволява аборт на деформирани зародиши е "несъвместим" с конституцията.

Решението веднага предизвика бурното недоволство на правозащитни групи във и извън католическата страна с 38 милиона души население.

Някои от участниците на поредната демонстрация скандираха "Свобода, равенство, права на жените", а други носиха лозунги като "Позор!" и "Война срещу жените".

Противници на съдебното решение призовават да се организира референдум за правото на аборт на деформирани ембриони. Някои недоволни граждани обявиха, че ще блокират пътищата в страната в понеделник.

В петък вечерта хиляди предимно млади протестиращи се събраха пред дома на Ярослав Качински във Варшава.

Качински е реалният лидер в Полша. Той ръководи управляващата партия "Право и справедливост". Сили за борба с безредиците попречиха на протестиращите да се доближат до жилището на политика.

Съдебното решение означава, че аборт ще се позволява само при случаи на изнасилване, кръвосмешение и ако има заплаха за живота на жената. 

В Полша всяка година има под 2000 законни аборта. Повечето са заради деформации на плода.

Но организации в защита правата на жените са изчислили, че се извършват до 200 000 аборта незаконно или в чужбина всяка година.

Демонстрациите са в разрез със забраната на правителството за публични събирания като част от мерките в борбата с коронавируса.

По-рано днес стана ясно, че президентът Анджей Дуда е с коронавирус, а здравните власти съобщиха за 13 628 заразени за последните 24 часа, както и рекорден брой починали - 179 души.

Отделно днес полицията влезе в сблъсък с протестиращи срещу новите ограничения в борбата с коронавируса.