Германия е един от най-силните поддръжници на Украйна в световен мащаб. Това заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц в интервю за германския вестник „Билд“ по повод една година от началото на войната в Украйна.

"Руският президент започна войната, за да анексира голяма част от Украйна“, каза канцлерът.

„Че това ще бъде ужасна война, ми беше ясно още от първия ден. По време на посещението ми в Украйна през юни усетих пряко ужаса на войната - когато видях коли с натрошени стъкла. Семейства се бяха опитали да избягат от боевете с автомобилите си и бяха застреляни.

Тези образи завинаги ще останат в съзнанието ми. Украйна заслужава нашата подкрепа и нашата солидарност. Тя има място в сърцата ни - в моето също“.

“НАТО е отбранителен съюз, той не заплашва никого. Русия нямаше никакви основания за безпокойство. Войната е безумна. Продължавам да обяснявам това на Путин, за последен път през декември. И ще продължа усилията си“, каза Шолц.

„В телефонните ни разговори му описвам как Украйна се държи заедно и че не иска да бъде завладяна от него. Разказвам му за разрушенията в Украйна и за загубите, които войната причинява и на руската страна. Дали той иска да чуе това, е друг въпрос“.

По думите му Германия е действала решително.

„Три дни след началото на войната нарушихме десетилетно табу и решихме да доставим оръжия на Украйна - по моя инициатива. Оттогава всички наши решения винаги са били добре подготвени и тясно координирани с най-важните ни съюзници.

Германия е един от най-силните поддръжници на Украйна в световен мащаб.  Ние доставяме самоходни гаубици, многоцелеви ракетни установки, зенитно-ракетния танк „Gepard“, системата IRIS-T, отбранителните системи „Patriot“, както и бойни машини на пехотата и бойни танкове. Някои държави крещят силно, но доставят по-малко“, каза канцлерът.

Той похвали инициативата международните институции, Украйна, а също и Германия, да документират военните престъпления, за да могат виновните да бъдат изправени пред съда.

„Не съм имал никакви илюзии за Русия. Много преди да стана федерален канцлер, го заявих ясно и през 2016 г. в Санкт Петербург: Русия трябва да приеме, че в съседство с нея е формирана общност от либерални държави. И че няма как да заобиколи сътрудничеството с ЕС и НАТО“, подчерта Шолц.

По думите му едва ли някой е имал илюзии за Русия, нито след войната в Чечения, нито след анексирането на Крим.

„Санкциите бяха правилно наложени още тогава. Трябваше по-рано да построим терминали за втечнен природен газ в Северна Германия, както поисках тогава, за да избегнем зависимости в енергийната област. Още по-важно беше, че сега успяхме да се направим независими от доставките на въглища, нефт или природен газ от Русия в рамките на няколко месеца“, заяви той.

Олаф Шолц коментира и икономическата ситуация в Европа след началото на руската инвазия, както и състоянието на пазарите.

„Колкото повече разширяваме капацитета си за втечнен природен газ, например, толкова повече цените могат да паднат. Аз очаквам енергийните компании да реализират допълнителни печалби“, каза той.

Канцлерът обяви и наличието на над един милион украинци вече в Германия и промяната на пазара на труда в страната вследствие на това.

„Повече от един милион украинци са дошли при нас, предимно жени, деца и възрастни хора. И много от тях искат да се върнат в родината си след войната. Но никой не може да предвиди кога ще приключи войната и как ще изглежда страната тогава.

В Германия спешно се нуждаем от работници и даваме възможност на всички, които намират законна закрила тук, да работят на германския пазар на труда“, каза Олаф Шолц в края на интервюто си за вестник „Билд“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук