Първата дама на Украйна Олена Зеленска поиска САЩ да помогнат на Украйна да спре руския терор и да предоставят повече оръжия за защита на мира и живота на украинците.

"Искрено сме благодарни на Съединените щати, че са до нас в борбата за нашите общи ценности - човешки живот и независимост. Вашата помощ е много мощна. Докато Русия убива, Америка спасява. И вие трябва да знаете за това. Благодаря ви", заяви Зеленска пред Конгреса на САЩ, съобщи "Укринформ". Зеленска е на посещение във Вашингтон по покана на първата дама на Съединените щати Джил Байдън.

В същото време тя подчерта, че войната все още не е приключила.

"Моля за оръжие, оръжие, което да не се използва за водене на война на чужда земя, а за защита на дома и правото да се събудиш жив в този дом", каза Зеленска.

Тя отбеляза, че също така иска да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана: "за да не убиват ракетите деца в количките и цели семейства".

Според Зеленска САЩ знаят какво представляват терористичните атаки и винаги са се стремили да победят тероризма.

"Така че помогнете ни да спрем терора срещу украинците и това ще бъде нашата обща голяма победа - в името на живота, свободата и стремежа към щастието на всеки човек, всяко семейство", подчерта тя.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че САЩ възнамеряват да предоставят още въоръжение на Украйна - като част от последния пакет военна помощ. 

Също така, двупартийна група сенатори на САЩ тази седмица призова Пентагона да обмисли разполагането на военни самолети в Украйна, докато тя продължава да се бори с продължилата месеци война на Русия, съобщава "Фокс нюз".

В писмо, с водещ сенатор Дан Съливан, R-Аляска, до министъра на отбраната Лиод Остин и председателя на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили, двупартийна група от шестима сенатори призова Министерството на отбраната "да обмисли изтребители от четвърто поколение и необходимо летателно обучение", които да бъдат включени в предстоящите пакети за военна помощ.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на Съединените щати генерал Марк Мили заяви в сряда, че регионът на Донбас все още не е загубен, като подчерта високата цена, която войната нанася на руските войски.

"Много жертви от двете страни" с "много, много малко" придобиване на земя в Донбас от Русия през последните 90 дни, каза генерал Мили, докато обясняваше, че руснаците са изправени пред предизвикателства на фронта и в тиловите си райони.

В същото време Мили също спомена, че до днес 12 HIMARS са прехвърлени в Украйна от САЩ и 200 украинци са обучени да ги управляват.