Земеделската криза в Сирия е намалила производството на храна до рекордно ниски стойности, което увеличава притесненията, че хората в страната ще бъдат принудени да я напуснат, предупреждават от Организация по прехрана и земеделие (ОПЗ) към ООН, цитирани от БГНЕС. 
„Разпространената несигурност и неблагоприятните метеорологични условия“ в някои части на страната продължават да затрудняват достъпа до земя, земеделски продукти и пазари“, заявиха в доклад от базираната в Рим организация. 

В него се предупреждава за възможни сериозни последствия не само по отношение на осигуряването на храна за семействата, които се изхранват със земеделие, но и за цялостния достъп до хранителни продукти в страната, което би могло да доведе до „бъдещи разселвания“. 

Продължаващите сражения затрудняват все повече достъпа до обработваема земя и водни източници, докато цената на храната за животни се е увеличила значително, принуждавайки семействата да се откажат от добитъка си, се казва още в доклада, изготвен съвместно с Международната продоволствена програма на ООН. 

Производството на пшеница е спаднало с 55% от средното количество преди войната от 3,4 млн. тона. Тази година производството е едва 1,5 млн. тона. От ОПЗ посочват също, че в страната днес се отглеждат около 30% по-малко добитък, 40% по-малко овце и кози, както и 60% по-малко домашни птици.