Служители на румънската гранична полиция са открили дрейфуваща морска мина в близост до плажната ивица на град Сфънту Георге, съобщи пресслужбата на агенцията.

"На 26 януари екип от водолази - гранични полицаи от бреговата охрана - при изпълнение на специална патрулна мисия край град Сфънтул-Георге е забелязал подозрителен плаващ обект в близост до брега на плажната ивица. Те започнали да наблюдават внимателно обекта и след подробен преглед било установено, че това е морска мина", заявиха от Гранична полиция.

Районът, в който се намира мината, е отцепен и местните власти са информирани за ситуацията.

От началото на конфликта в Украйна румънският флот е провел четири операции за унищожаване на морски мини. По данни на румънските власти от март до декември в западната част на Черно море са унищожени 40 морски мини.

През март руската Федерална служба за сигурност съобщи, че украинският флот е поставил около 420 мини на подходите към пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южний. Службата не изключва възможността закъсалите мини да се пренесат в пролива Босфора и по-нататък в моретата на Средиземноморския басейн поради теченията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук