Самолетът на полския президент Анджей Дуда е кацнал аварийно във Варшава заради повреда. Това съобщи Якуб Кумох, представител на офиса на държавния глава, отговарящ за международните въпроси.

Дуда е летял за среща с президента на САЩ Джо Байдън в югоизточната част на страната, в Жешов. 

"Самолетът на президента извърши аварийно кацане. Той се върна във Варшава. Сега чакаме заминаването на резервния самолет за Жешов", каза Кумох.

С резервната машина Дуда вече е кацнал успешно на летището в Жешов.

"Програмата на посещението в Жешов на полския и американския президенти ще трябва да бъде леко променена", каза още Якуб Кумох.

Американският лидер е останал в своя Air Force One около 40 минути след кацането. След това е слязъл по трапа и е поздрави служителите на полското правителство и въоръжените сили, които го чакаха. След това Байдън се качи в колата си.

С резервната машина Дуда вече е кацнал успешно на летището в Жешов, където от повече от половин час в самолета си го изчакваше Байдън.

В Полша президентите ще обсъдят конфликта в Украйна и произтичащата от него "криза в хуманитарната сфера и правата на човека", съобщиха по-рано от Белия дом.Припомняме, че преди близо 12 години в самолетна катастрофа край руския град Смоленск загина президентът Лех Качински.

Президентският Ту-154 катастрофира при приземяването си на летището. При инцидента нямаше оцелели.