Днес - на 31 август, се навършват 23 години от трагичната смърт на Даяна. Каква е причината за катастрофата, която погуби любимата на целия свят принцеса? За това е изписано много, разпитани са десетки свидетели, близки и хора от обкръжението на кралското семейство.

Въпреки отчета на разследващите, според който инцидентът в тунела Пон дьо л'Алма е нещастен случай, конспиративните теории, че смъртта на Даяна е умишлено провокирана, набират популярност. Подклаждани от "Дейли експрес" и египетския бизнесмен Мохамед Ал-Файед, те са толкова разпространени, че полицията е принудена да започне операция "Паджет", която да установи има ли някаква истина в твърденията за убийството на бившата съпруга на престолонаследника. 

Разследването продължава години и струва милиони паунда. В крайна сметка заключението в доклада, който разглежда 175 версии, е, че случилото се през нощта на 31 август 1997 г. е злощастен инцидент.

КАТАСТРОФАТА
Прясно разведена, Даяна се наслаждава на лятото през 1997 г. Нейните известни рокли се продават на търг за благотворителност, тя е корица на Vanity Fair и планира пътуване до Сараево, за да промотира кампанията си срещу сухопътните мини. През юли 1997 г. бившата кралска съпруга пристига в Сен Тропе с двамата си синове Уилям и Хари.

Гости са на собственика на Harrods Мохамед Ал-Файед, който ги кани на своята  яхта "Джоникал".  Синът на Файед, 42-годишният Доди, е провокиран от баща си да се срещне с Даяна, докато тя и синовете й се радват на водни ски, плуване, слънчеви лъчи и пищно гостоприемство.

Пожарникар проговори 20 години след катастрофата на Даяна и разкри последните й думи

Следващия месец тя отново е на яхтата, но този път сама с Доди. Папарашки снимки разкриват интимността им.

Двамата летят от Сардиния за последна вечер в Париж. На следващия ден Даяна трябва да пътува за дома си, за да се види с момчетата. Но папараците откриват двойката в хотел "Риц", който също е собственост на Ал-Файед.

Фотографите гонят колата им, докато се отправят към ресторанта за вечеря. Ядосан, Доди отменя плановете. Двамата с Даяна ще се върнат в "Риц", ще хапнат там, а след това ще отидат в неговия парижки апартамент.

За да избегнат досадните папараци, две коли ще тръгнат от входа на "Риц" като примамки, а Доди и Даяна ще потеглят след тях с Mercedes S280.

41-годишният шеф на охраната в "Риц"  Анри Пол  получава задачата да е шофьор на двойката.

Видеокамерите запечатват, че Даяна и Доди напускат хотела на 31 август в 00.18 часа и се качват в колата. Пол е зад волана, бодигардът на Доди - Тревър Рийс-Джоунс, който е единственият оцелял, е на предната седалка, а Даяна сяда отзад.

Папараците все пак разбират, че двойката е в мерцедеса, и започват да го преследват. Колата влиза в тунела Пон дьо л'Алма с висока скорост. Пол блъска бял Fiat Uno и губи контрол. Следва удар в тринадесетата колона на двулентовия тунел, в който няма  метална бариера пред колоните. Нито един от четиримата пътници в колата не е бил с предпазен колан.

Доди и Пол загиват намясто. Рийс-Джоунс е тежко ранен. Даяна е откарана в болница Питие-Салпетриер, но получава сърдечен арест. Белодробната й вена е разкъсана. Въпреки огромните усилия на лекарите тя умира в 4 часа сутринта.

Кръвният анализ показва, че Анри Пол е бил под влияние на алкохол, докато е шофирал.  Промилите са три пъти над  допустимите норми. Освен това е карал с висока скорост, за да избяга от преследващите ги папараци.

В 4.41 ч. Асоциацията на печата излъчва новината: "Даяна, принцесата на Уелс, е починала, според британски източници." Следва потвърждение от Бъкингамския дворец. Водещият на BBC Мартин Луис съобщава печалната вест на зрителите малко след 5 часа сутринта. Всички останали програми са спрени.

Първият букет цветя е поставен пред  Двореца Кенсингтън в 5:30 часа сутринта, а до обяд има повече от 1000.

СЪМНЕНИЯТА
До днес всички се питат защо в онази августовска нощ Даяна, принцесата на Уелс, умря от раните си, получени в автомобилна катастрофа в един парижки тунел, само на 36 години.

Беше ли смъртта на принцеса Даяна наистина нещастен случай, или поръчково убийство? Съществуват много конспирации относно смъртта на Даяна - бременност, убийство, плануван брак или просто нещастен случай?

Множество доклади, разследвания и експерти са се съгласили с официалния отчет за събитията: Даяна е била в кола, шофирана от мъж, който е бил в нетрезво състояние и провалът на институциите е позволил трагедията да се случи.

Но други все още вярват, че тази нощ се е случило нещо потайно и умишлено. Теориите на конспирацията приемат редица други форми, но всички имат едно и също внушение: някой е искал да убие Даяна и е помогнал да се организира фаталната катастрофа.

Кои са осемте версии за трагичната смърт на Даяна ще научите на jenata.blitz.bg