Експулсирането на гръцки граждани в Украйна, в случай че дипломатическата криза между Москва и Киев ескалира в незабавен военен конфликт. Това предвижда строго секретен план на гръцкото Министерство на националната отбрана, твърди "Труд".

Документът е изготвен от Генералният щаб на отбраната и съгласуван с Министерството на външните работи, Министерството на корабоплаването и островната политика и редица компетентни служби, които биха могли да имат някакво участие в съответната операция.

Това е план, който има значителни прилики с операцията "Златно руно", както се наричаше операцията за евакуиране на гърците от зоната на военни действия на Абхазия, което започна през юли 1993 г. и приключи месец по-късно.

Според информация планът за евакуиране на гърците от Украйна се състои от три фази, които осигуряват, преминаването към съответните райони на командоси от специалните сили, за да се гарантира гладко и без проблем прехвърляне на всички, които искат да напуснат домовете си. 

МВнР алармира: Българите в Украйна спешно да се евакуират!

Ключова ще бъде ролята и на Министерството на корабоплаването и островната политика в предвид, че вече има мобилизация за търсене на кораби, които при необходимост биха могли да се използват или като плаващи хотели, или за транспорт на гръцки граждани от зоната на военни действия и биха искали да напуснат района и се преместят временно на други по-безопасни места или дори в Гърция.

Трябва да се отбележи, че по-широката зона на Донбас, която включва Мариупол като център и четиридесет гръцкоговорящи села, който достига Донецк, в радиус от около 120 км, от години е една от най-натоварените зони в Източна Украйна, на границата с Русия.

Това е район, в който се смята, че живеят над 100 000 гръцки емигранти. Мариупол се намира много близо до Донецк и Луганск, двете области, където рускоговорящите обявиха автономни демокрации. Изглежда градът заема централно място в плановете на Москва, ако реши да започне сухопътна инвазия в Украйна, тъй като е фокусна точка за съюза на Крим с Русия без излаз на море.

Въпреки факта, че ролята на Гърция в украинската криза е регионална, гръцката дипломация все пак се опитва да запази баланс между членството й в НАТО и подкрепата, която предоставя на Киев, и усилията да запази каналите с Москва отворени.

Преди дни министърът на външните работи Никос Дендиас беше в района, като посещението му в градовете Сартана и Мариупол, които се характеризират със силно гръцко присъствие, имаше за цел да демонстрира практическата грижа на държавата за гръцките изселници, като същевременно беше съчетана с назначаването на нов консул в гръцкото консулство в Мариупол, позиция която бе вакантна през последните три години (от 2019 г.).

Запълването й става наложително от началото на годината поради ескалацията на руско-украинската криза и намесата на Запада, коментират гръцки медии.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!