25 души са арестувани при полицейски акции в цяла Германия по подозрение, че са организирали заговор за сваляне на правителството. Германските власти съобщават, че група от крайнодесни екстремисти и бивши военни планирали да щурмуват сградата на парламента – Райхстага, и да завземат властта, съобщава Би Би Си.

71-годишен германец, сочен за принц, наричан Хайнрих XIII, се смята за мозъка на заговора. Според федералното обвинение той и още един човек са водачите на групата, чиито членове са арестувани в 11 германски провинции.

Сред заговорниците има членове на екстремисткото движение „Райхсбюргер“, което отдавна е в полезрението на полицията заради нападения и теории за расистки заговор. То не признава съвременната германска държава.

Около 50 мъже и жени са били част от групата, заговорничела да извърши преврат срещу републиката и да я замени с нова държава по модела на Германия от 1871 г. – Втория райх.

„Все още нямаме име за тази група“, каза говорител на федералната прокуратура.

Полицейски акции е имало в цяла Германия, а двама души са задържани в Австрия и Италия. Групата е започнала да планира преврата през ноември 2021 г. Членовете стигнали до извода, че могат да постигнат целите си само с „военни средства и насилие срещу представителите на държавата“, като това включвало и извършване на убийства.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук