Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Европейската комисия, че до голяма степен носи отговорност за кризата в ЕС, станала очевидна с Брекзита, и призова държавите да вземат отново нещата в ръце.
В статия, която ще излезе в понеделнишкия брой на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", Орбан посочва, че трябва да се сложи край на "идеализирането на европейския проект", информира АФП.

Основната причина за кризата на ЕС, според Орбан, е, че границите на блока и лимитите за бюджетния дефицит били нарушавани продължително от правителствата "с мълчаливото одобрение на Европейската комисия, която е трябвало да попречи на това.

Поради това "двете най-големи европейски постижения" са застрашени - "единната валута и единният пазар, който е защитен от Шенген", европейската зона за свободно движение, пише Орбан.

Унгарският премиер посочва, че е допринесъл за спасяването на европейския модел и "начина на живот" на гражданите си, затваряйки границите на Унгария за бежанците. Той призовава съотношението на силите в ЕС да бъде променено в полза на националните държави спрямо европейските институции.

Орбан публично изрази недоволство от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер най-вече заради предложението да има разпределение на мигрантите, пристигащи в Европа между отделните държави чрез система на квоти. Този модел бе отхвърлен от страните от Източна Европа, отбелязва АФП.

Източник: БТА

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА БРЕКЗИТ!