Унгарското правителство смята, че е необходимо да се предотврати контраофанзива на украинската армия, тъй като тя ще доведе само до нови жертви на конфликта, предимно от Украйна. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в ефира на радио Кошут. 

Сегашното правителство на Унгария никога няма да влезе във война с Русия и няма да позволи да бъде въвлечено в конфликта в Украйна, подчерта Орбан.

По думите му, политиката на Унгария ще се определя, като се вземе предвид нейното географско положение в рамките на триъгълник, чийто върхове са три държави - Русия, Германия и Турция.

 Журналистите го помолиха да коментира неотдавнашното изявление на представителя на опозицията, кмета на Будапеща Гергей Карачон, че Унгария уж „вече е във война с Русия“. „Ако някой, без да става от стола си, говори такива неща, значи просто е откачил“, отговори премиерът.

Нашите евродепутати забиха нож в гърба на Орбан заради джендърите и Украйна

Според него нито един здравомислещ човек, чул за Втората световна война, не би си позволил подобни изказвания. 

Помолен да коментира подготовката на въоръжените сили на Украйна за контранастъпление, Орбан каза: „Провеждането на големи стратегически настъпления е кървава баня. Дори човек като мен, който има само година и половина военна служба, знае, че атакуващата страна има три пъти повече жертви от отбраняващата се".

"Преди украинците да започнат контраатака, трябва да направим всичко по силите си, за да постигнем прекратяване на огъня и да започнем мирни преговори“, каза Орбан.

Унгария принадлежи към лагера на мира и следователно е в явно малцинство в Европейския съюз, но въпреки това ще продължи да призовава на всички форуми за прекратяване на огъня и започване на преговори за разрешаване на конфликта в Украйна, каза унгарският премиер в ефира на радио Кошут.

"Вътре в ЕС огромното мнозинство е против нас, хванаха ни за гушите, трудно е да си единственият премиер, който представлява партията на мира", каза правителственият ръководител.

Според него освен Унгария, само Ватикана и Турция активно се противопоставяt на продължаването на военните действия в Украйна.

Има "няколко изключения в Европейския съюз", докато всички останали страни от ЕС очакват, че конфликтът може да бъде решен военно. В това отношение Унгария остава в противоречие със своя ЕС и съюзници от НАТО, „но това е нормално“, каза Орбан.

Той остава убеден, че в украинския конфликт не може да има победители, а само губещи. В тази връзка той смята, че воюващите страни биха могли да постигнат много повече за себе си чрез преговори "и трябваше да се стремят към мир от самото начало".

Мисля, че привържениците на мира бяха прави, когато призоваха за по-нататъшни преговори, каза премиерът. Той увери, че Унгария ще продължи да използва всяка възможност за постигане на мирно уреждане на конфликта в Украйна.

Политиката на Унгария ще се определя, като се вземе предвид нейното географско положение в рамките на триъгълник, чийто върхове са три държави - Русия, Германия и Турция, заяви още Виктор Орбан. Той смята, че вниманието на Будапеща трябва да бъде насочено към трите центъра на политическа и икономическа власт - Москва, Берлин и Анкара.

"Русия, Германия, Турция - нашият живот е в този триъгълник и точно в този триъгълник трябва да се управлява добре животът на унгарците", каза унгарският премиер.

Според него не може да се каже, че "подредбата на звездите" е еднакво благоприятна и в трите посоки, но всички те са стабилни, балансирани и добре развити от гледна точка на Унгария. "Най-критичната" ситуация сега е в отношенията с Германия, добави Орбан. 

Победата на Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори в Турция дава гаранции, че руският газ ще продължи да тече нормално през газопровода „Турски поток“ до Унгария, посочи унгарският премиер. 

 

 

Той припомни, че сега страната му получава руски газ само по южния маршрут през Турция, „ако там имаше проамерикански лидер, е много съмнително този газ да стигне до Унгария и Сърбия“. 

Именно такъв проамерикански лидер според Орбан бе основният съперник на Ердоган на президентските избори Кемал Кълъчдароглу.

В случай на победа на опозиционния кандидате, можеха да възникнат проблеми не само с доставките на газ, но и с отварянето на турските граници за милиони бежанци от Северна Африка и Близкия изток, които "ще бъдат на унгарската граница това лято", смята Орбан. Той призна, че е приел победата на Ердоган на изборите с "голямо облекчение".

Виктор Орбан отбеляза, че президентът на Турция може да посредничи при разрешаването на конфликта между Русия и Украйна, както е направил при сключване на сделката за зърно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук