Писмо на Халид Шейх Мохамед, смятан за главния организатор на атентатите от 11 септември 2001 г., беше публикувано в САЩ, съобщи вестник "Маями хералд", цитиран от ТАСС. В писмото, адресирано до бившия президент Барак Обама, се отправят обвинения към Вашингтон и се обясняват причините за атентатите.
Публикацията твърди, че Мохамед е написал писмото още през януари 2015 година, но затвора в Гуантанамо не позволил да бъде изпратено до получателя. Но идва септември 2015 година, когато служебният адвокат на затворника подал молба за изпращане на писмото на основание, че обвиняемият има право да се обръща с петиции към върховния главнокомандващ. След около година съдията Джеймс Пол разрешил.

Както посочва "Маями хералд", това станало практически "в момента когато Обама вече е събирал багажа си в Белия дом". Вестникът поискал писмото от адвокатите на Мохамед и след 30-дневна отсрочка от съда, го получил.

Пълният текст на 18-страничното писмо не е поместен, но в публикацията има доста изразителни откъси. Мохамед се обръща към Обама като "главата на змията" и президента "на страната на гнета и тиранията".

"По Вашите ръце все още не е засъхнала кръвта на нашите братя, сестри и деца, убити в Газа", пише затворникът. По думите на адвокатите му той започнал да пише писмото през 2014 г. по време на военната операция на Израел в ивицата Газа.

По отношение на събитията от 11 септември, показали уязвимостта на Америка и станали повратен момент в най-новата й история, Мохамед пише: "На 11 септември не ние започнахме война срещу вас. Това го направихте самите вие и вашите диктатори в нашата страна". Според публикацията той привежда дълъг списък с военни интервенции на САЩ в чужбина "от Ирак и Иран до Виетнам и Хирошима".

Мохамед заявява, че "никога няма да моли за милост" американците, включително съда им и не го плаши възможността за доживотен затвор, нито смъртно наказание. "С радост ще остана сам в килията да моля Аллах до края на дните си и да се разкайвам за греховете си", пише той.

"А ако вашият съд ме осъди на смърт, с още по-голяма радост ще се срещна с Аллах и пророците, ще видя своите добри приятели, които вие несправедливо убивахте по цял свят, ще видя шейх Осама бин Ладен".

Според вестника вчера се е очаквало писмото да бъде публикувано на сайта на Пентагона, но към момента на публикуването му в изданието, това не се е било случило.