Арбитражният съд във Вашингтон се произнесе по иск срещу албанското правителство от италианския бизнесмен Франческо Бекети, бивш собственик на телевизия „Агон Ченъл”, и няколко компании, затворени поради обвинение за пране на пари, че Албания трябва да плати обезщетение от 110 млн. евро.

В присъдата се посочва, че албанският премиер Еди Рама е отговорен за атаките срещу  бизнесмен Бекети във връзка с „досието на "Агон Ченъл", "енергийните компании и други инвестиции", пише БГНЕС.

Адвокатската кантора "Бекети", според албанските медии, работи по превода на решението на албански, след което ще го разпространи пред обществеността.

Решението е взето на 24 април 2019 година. Приключването на делото и приемането на решението бяха потвърдени на уебсайта на Арбитражния съд във Вашингтон.

Щетите, които Албания трябва да заплати на италианския бизнесмен, са равни на тригодишната социална помощ, предоставена на най-уязвимите категории граждани в Албания или един процент от БВП на страната.

Албанските власти обвиниха бизнесмена Бекети, че е изпрал 39 млн. евро в Албания, за което прокуратурата внесе обвинителен акт през юни 2015 г. Заповедта за арест не е осъществена, защото Бекети не е в Албания. Междувременно, заедно с телевизията, съдът конфискува и четири други дружества, собственост на Бекети или неговата майка, фирми, които в рамките на осем години, според прокуратурата, прехвърляли помежду си милиони долари.

След това прокуратурата официално заяви, че разследването е започнало през 2014 г. за престъпления, свързани с пране на пари, укриване на данъци и фалшифициране на документи.

В обширната преписка по случая името на министър-председателя Еди Рама се споменава 18 пъти.