Във Великобритания предупредиха от Националното електрозахранване, че шансовете за недостиг на газ през зимата се увеличават и е възможно на места да бъде въведен режим на тока.

Тричасов режим на тока може да застигне британските домакинства през зимата, ако Владимир Путин прекъсне руските доставки на газ, предупредиха от Националното електрозахранване.

Ако се стигне до тази мярка, потребителите в някои части на страната ще бъдат предупреждавани един ден предварително. Ако се стигне до спиране на тока, това ще става, когато има най-голямо потребление – рано сутрин или по-вероятно във вечерните часове между 16 до 21 часа.

С режима се цели да се намали консумацията на електричество с 5%. Спешният план трябва да бъде одобрен от крал Чарлз III по препоръка на министъра на икономиката.

Важна енергийна новина от ЕС

От компанията обаче уточняват, че сценарият с режима на тока е малко вероятен и до него може да се стигне само при голяма ескалация на енеригийната криза. Британските медии припомниха незабавно, че по време на кампанията за премиер на страната Лиз Тръс обеща, че няма да има режим на тока.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук