Освободеният британски войник Шон Пинър, който защитаваше Украйна в редиците на Въоръжените сили на Украйна и беше пленен от Русия, говори за нечовешкото отношение на окупаторите. 

Той беше подложен на тежки мъчения, по-специално с използване на електричество, пише УНИАН.

Пинър говори за преживяното в интервю за  Sky News. Той описва как рашистите електрошокират военнопленниците: "Чувстваш, че мускулите ти изскачат от теб, от тялото ти. И на следващия ден краката ми бяха много подути. Кръвта сякаш изтичаше от капилярите на краката ми. Краката ми бяха подути, така че не можех да ходя.

Пинър разказа още как един от нашествениците му разрязал дрехите и проверил за татуировки. Но тогава рашистът неочаквано намушкал британския затворник в крака. От раната течала обилно кръв, но руснакът казал само: „О!"

"Крещях... и тогава 200 волта преминаха през мен в стола, контролирайки крака ми, аз буквално се изправих и той ме електрошокира. Не зададох никакви въпроси", добави Пинър.

Британският войник също си спомни как са протекли боевете: "Бомбардировката върви по цялата фронтова линия до Мариупол. Видях училище, където висяха детски палта ... те бяха евакуирани и поставени в мазето и те просто удариха училището, без да обръщат внимание на това. Те удрят всяка правителствена сграда, в която могат да влязат."

Беше страшно по време на пълномащабната инвазия, казва Пинер. Адреналинът беше висок, нервите бяха в състояние на максимално напрежение. Сред бойците обаче имаше и такива, които не се страхуваха.

Пинер обеща на Путин, че един ден със сигурност ще го намерят. Войникът също призова за изпращане на бойни самолети в Украйна: „Те се нуждаят от постоянна подкрепа. Това не е в моята власт, но аз просто искам бойни самолети за Украйна.“

Пинър също изрази силното си противопоставяне на преговорите с Путин: „Едно от нещата, които казвам на хората, е: „Колко от Америка, Норвегия или Великобритания сте готови да загубите, за да говорите за мир? Съмнявам се, че Америка ще отстъпи и един сантиметър, а Великобритания още повече." Така че, знаете ли, същото е и с Украйна. Ако сега отстъпим и един сантиметър, те ще се върнат след три години, пет години и ще настояват на повече - както го направиха с Крим", заключи Пинер.

Шон Пинър от Бедфордшър беше част от редовните украински войски, които защитаваха Мариупол по време на пълномащабното нахлуване. Той беше заловен около юни миналата година.

Британският войник е бил изпратен в "ДНР". На територията на псевдорепубликата т. нар. „съд“ осъди на смърт Пинер и още двама чуждестранни бойци, които са били членове на Въоръжените сили на Украйна.

През септември 2022 г. Украйна размени 215 украински защитници за Медведчук и 55 руски войници. Това включва чуждестранни затворници.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук