Американската компания Moderna твърди, че при нейната Covid ваксина има по-малко "пробиви", отколкото при тази на Pfizer, но и признава, че случаите на миокардит след употреба на нейния препарат са повече. Това предаде CNCB.

От производителя заявиха, че защитата, която ваксината им предлага от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смърт, многократно надхвърля риска от миокардит - рядко сърдечно заболяване, наблюдавано при малък брой млади мъже, които са получили инжекцията.

"Съобщените случаи за възпаление на сърдечния мускул при мъже под 30-годишна възраст са относително повече след ваксината на Moderna в сравнение с тази на Pfizer/BioNTech", призна все пак главният медицински директор на Moderna д-р Пол Бъртън пред репортери в четвъртък.

Той цитира данни от Франция за мъже на възраст между 12 и 29 години. Сред тях е имало 13,3 случая на миокардит на 100 000 души след ваксинация с Moderna в сравнение с 2,7 случая на 100 000 души след ваксинация с Pfizer.

Въпреки това Бъртън изтъкна и други данни, които показват, че честотата на леки или тежки заразявания с коронавирус е по-ниска при получателите на Moderna, отколкото при тези на Pfizer или Janssen. Той също така подчерта, че при неваксинираните хора рискът от смърт се увеличава единадесет пъти в сравнение с имунизираните.

"Здравните органи са достатъчно предпазливи и продължават да препоръчват ваксината на Moderna. Смятаме, че балансът между ползата и рисковете е изключително положителен", добави Бъртън.

Повече от 71 милиона американци са си поставили и двете дози на препарата на Moderna. Някои държави в Европа обаче ограничиха употребата му за хора под 30-годишна възраст.