Финансовите запаси на терористичната групировка „Ислямска държава” са между 50 млн. и  300 000 долара. Това съобщи зам. генералният секретар на ООН и глава на контратерористичното управление Владимир Воронков.

В доклад по темата се посочва, че главорезите са загубили част от териториите си и са се лишили от някои от източниците си за приходи. Едновременно с това са намалели и задълженията им и в тази връзка се очаква терористите да успеят да продължат операциите си.

„Въпреки по-скритата или локална активност на клетките на ИД, централното ръководство на групировката запазва влияние и намерение да генерира атаки от международен характер и все още играе важна роля за постигане на целите на организацията”, заяви Воронков по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в понеделник.

„Искам да подчертая, че последните загуби на „Ислямска държава” не трябва да действат успокоително на нито едно ниво. В Ирак и в Сирия, където са съсредоточени силите им, под контрола на групировката остава между 14 до 18 000 терористи, включително 3 000 чужденци. ИГ продължава да се преобразува в скрита мрежа, чиято цел е да попречи на опитите за стабилизиране на ситуацията”, каза още той. 

Превод: БЛИЦ