Премиерът на Великобритания Тереза Мей твърдо отсече, че на 29 март 2019 година страната й ще напусне Европейския съюз. Това тя направи пред парламента на страната. Тя обоснова думите си с желанието и волята на британците, предават световните медии.

Мей посочи, че нейното правителство никога няма да проведе втори референдум за Брекзит.

"Няма да провеждаме втори референдум и ще се съобразим с решението на британския народ. Ще реализираме Брекзит и Великобритания ще напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г.", категорична бе Тереза Мей.

Мей обеща също така веднага да уведоми британския парламент при евентуално постигане на сделка с ЕС за Брекзит.

"Правителството ще реши какви стъпки да предприеме в интерес на Великобритания. Уверена съм, че това (постигането на сделка за Брекзит) ще ни доближи по-близо до изпълняването на волята на британския народ, изразена на референдума. Ще дойда отново в парламента, за да го известя за резултата (от преговорите с ЕС)", каза Мей.

Председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу заяви, че му е било казано да очаква изявление на правителството за Брекзит утре.

"Беше ми казано, че ще има изявление по въпроса (за Брекзит) най-вероятно утре", посочи Бъркоу.

В случай, че британското правителство одобри проекта за сделка за Брекзит, вероятната дата за среща на европейските лидери за Брекзит ще е 25 ноември, заяви ирландският премиер Лео Варадкар в парламента на Ирландия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!