Стрелецът, който откри огън по време на коледен пазар в центъра на Страсбург, не е бил заловен. Това съобщи кметът на града Роланд Рийс. Припомняме, че по-рано стана ясно, че поне един човек е бил убит, а други девет са били ранени. Според друга информация ранените са поне шестима. 

Стрелбата е открита в близост до коледен базар близо до централния площад Клебер в града. Според очевидци е използвано автоматично оръжие.

Извънредно! Стрелба в центъра на Страсбург на Коледен базар, има поне един убит и много ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според очевидци са били чути поне дузина изстрели. Районът е отцепен. Движението на трамваите е спряно. Тече евакуация на хората от центъра на града. Органите на реда призовават хората да останат спокойни и да не разпространяват слухове.

БЛИЦ научи, че е имало българи в непосредствена близост до касапницата. Какво се е случило с тях ще съобщим след минути. 

Кристоф Кастанер, вътрешният министър на Франция, който е бил в Елисейския дворец, по време на стрелбата, извънредно е отпътувал за Страсбург.

"Президентът на Републиката е информиран в реално време за събитията в Страсбург", се казва в първото изявление на Елисейския дворец. "Поради това той (Макрон) реши да съкрати провеждащата се в момента среща и призова вътрешния министър да отиде на място".

  Емануел Макрон е бил уведомен за инцидента. 

Затворена е сградата на Европейския парламент, а вътре са блокирани евродепутатите и служителите.

В социалните мрежи се появиха снимки и на въоръжени военни, които вероятно преследват стрелеца.
  Във всички болници в града е обявено извънредно положение за действие при кризисни ситуации.

Френското министерство на вътрешните работи, в своя официален Twitter акаунт, призова жителите на Страсбург да останат в домовете си във връзка с "сериозен инцидент с обществената сигурност".

"В Страсбург се случи сериозен инцидент, заплашващ обществената безопасност. Молим жителите на да останат вкъщи. Ще последва допълнителна информация. Следвайте инструкциите на властите", се каза в изявлението.

ВИЖТЕ ЕКСКЛУЗИВНО В БЛИЦ КОЙ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК Е В СЪРЦЕТО НА АТЕНТАТА В СТРАСБУРГ!

 

 

 

 

 

  Франция продължава да бъде в извънредно положение, след като е претърпяла вълна от атаки от терористи през 2015 и 2016 г., в които бяха убити повече от 200 души. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!