В словесна битка се превърна днешният дебат в Европейския парламент за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит), предаде Би Би Си. Членът на органа на законодателната власт на блока и бивш лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж в пленарната зала в Страсбург заяви, че Брюксел се държи като похитител. 

"Нашата страна е взета за заложник и ЕС ни извива ръцете, като иска пари", заяви той. 

Думите на британеца дойдоха, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че финансовият въпрос в преговорите за излизане на Британия от блока е най-големият проблем. 

Главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние, отговори, че Брюксел иска само Лондон да върне парите, които е получил от влизането на Обединеното кралство в Блока през 1973 г. до днешна дата. 

По-рано лидерът на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер на брифинг в кулоарите заяви, че не знае с кого да се свърже в Лондон, ако иска да обсъди Брекзит. "Чудя се дали да звънна. Дали на премиера Тереза Мей, дали на външния министър Борис Джонсън или на преговарящия Дейвид Дейвис?", попита той реторично. 

Германският парламентарист също призова британския министър-председател да уволни първия си дипломат. Апелът на Вебер бе посрещнат остро от друг представител на Великобритания в ЕП. Депутатът от коалиционния партньор на Мей – Партията на юнионистите в Северна Ирландия Джеймс Никълсън, обвини колегата си в намеса във вътрешните работи на Британия. 

"Такава политика води преговорите за излизането ни от ЕС към провал", каза още парламентаристът. 

Размяната на реплики стана малко преди ЕП да приеме решение, че в преговорите за Брекзит няма напредък. Предложението бе одобрено с гласовете на 557 депутати. Против се обявиха 92-ма законодатели, а от гласуването се въздържаха 29 присъстващи в пленарната зала във френския град.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!