Във връзка с публикации в британските медии през последните дни, Посолството на Република България в Лондон информира българските граждани, че в случай че Обединеното кралство напусне ЕС „без сделка“, правата на всички български граждани, пребиваващи законно на територията на Великобритания към датата на Брекзит, ще бъдат гарантирани чрез Схемата за уседналост.

По нея българските граждани ще имат възможност да кандидатстват за Статут на уседналост /Settled Status/ до 31.12.2020 г.
Българските граждани, които са пребивавали във Великобритания преди излизането на страната от ЕС, ще имат възможност да влизат и пребивават на територията на Обединеното кралство след Брекзит дори все още да не са подали заявления по Схемата за уседналост.

До този момент посолството е организирало 30 информационни срещи на територията на Великобритания. От септември посолството ще поднови своята информационна кампания, като призоваваме нашите съграждани да вземат участие в бъдещите информационни събития.

Напомняме, че от два месеца в посолството функционира пряка телефонна линия, на която в рамките на работния ден се предоставя информация по темата.

Призоваваме всички български граждани в Обединеното кралство, с изключение на тези, придобили британско поданство, да кандидатстват по Схемата за уседналост.

Apply to the EU Settlement Scheme (settled and pre-settled status). Следете електронната страница  на Посолството за актуална информация по темата.

Отново приканваме българските граждани, които пътуват до България през летния период, да се възползват от възможността за подновяване на техните биометрични паспорти.