Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли обвини Иран, че доставя ракети на бунтовниците хуси в Йемен. Това предадоха световните медии.

Облечена в красив син костюм с пола и сако Хейли показа произведена в Иран ракета и обяви, че е доставена на бунтовниците в Йемен, която впоследствие е била изстреляна към летище в Саудитска Арабия.


Стоейки пред останките от ракетата във военна база във Вашингтон, Хейли добави, че иранският режим нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно разпространението на оръжие.


Дипломатът каза още, че САЩ и съюзниците им са разсекретили разузнавателна информация за доставени от Иран оръжия на бунтовници и терористични групи в Йемен, Ливан, Сирия и Ирак, "защото повече не може да се допуска незаконното поведение на иранския режим".

"Борбата срещу иранската агресия е световна борба. В този склад се намира конкретно доказателство за разпространението на иранско оръжие", подчерта тя.


Хейли покани всички членки на Съвета за сигурност на ООН, както и американски законодатели да разгледат изложените оръжия и призова международната общност да подведе под отговорност Ислямската република.

Техеран отрече обвиненията.

Посланикът на Иран в ООН подчерта, че страната му никога не е предоставяла ракети на хусите и тези обвинения са напълно безоснователни.

Дипломатът обвини Хейли, че представя фалшиви доказателства и поясни, че това отразява безотговорната, деструктивна и провокативна политика на САЩ към региона и Иран.

Целта с тези обвинения е да се прикрият престъпленията на Саудитска Арабия в Йемен, добави посланикът.

В "Туитър" външният министър на Иран Джавад Зариф публикува снимка на Хейли и до нея друга снимка с бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл от 2003 г., на която разкрива доказателства за оръжейните програми на Ирак, които впоследствие се оказват фалшиви, но въпреки това САЩ нахлуват в арабската страна.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!