Екип от белгийски и турски археолози откриха фрагменти от гигантска мраморна скулптура на император Марк Аврелий в античния град Сагалас в Южна Турция, съобщиха Франс прес и Би Би Си.
Фрагментите са намерени в най-голямото помещение на римската баня в Сагалас. То е било във формата на кръст с площ 1250 кв.м, покрита с мозайка.

Краката на статуята на Марк Аврелий са били счупени над коляното, а дългата 1,5 м дясна ръка и китка на императора вероятно някога е държала глобус, увенчан с позлатена бронзова фигура на богинята на победата Нике. Мраморната глава, висока под 1 м, показва, че статуята е на Марк Аврелий, защото е с характерните за него изпъкнали очи и брада.

Според белгийския проф. Марк Велкенс това е едно от първите изображения на римския владетел.

Марк Аврелий е управлявал Рим от 161 г. до смъртта си през 180 г. и е един от т.н. "Пет добри императори". Той е известен и с трудовете си по философия, като е смятан за един от философите стоици. В голямото помещение е имало студен басейн, в който римляните са се топели след горещата баня. То е било частично разрушено от земетресение между 540 и 620 г. От 12 години археолози правят разкопки в него в рамките на по-мащабни изследвания в разрушения град.
Миналата година белгийски екип от Католическия университет на град Льовен откри сред развалините в банята фрагменти от гигантска мраморна скулптура на император Адриан. През август археолозите намериха 0,76-метрова глава и ръка на Ания Фаустина, съпруга на римския император Антонин Пий (II в.), приемник на император Адриан. Археолозите предполагат, че в помещението е имало голям брой скулптури, изобразяващи "династията на Антонините" - владетели от испански произход, които са управлявали Рим през II век.
Древният град Сагалас бил разрушен от земетресения през 7 в. сл. Хр., след което потънал в забвение. Професор Велкенс ръководи разкопки в древния град от 1985 г. насам. /БЛИЦ