Микропластмасите вече са се превърнали в „чума“ на планетата - учените от време на време ги откриват на най-отдалечените плажове, в морски дарове, по върховете на недокоснати планини, в телата на новородени и дори в най-дълбоката точка на океана - Марианската падина.

В ново проучване екип от китайски учени също откри микропластмасови частици в облаци над Китай. Изследователите се опасяват, че тези малки частици в облаците над планината Тай, обект на световното наследство, могат да окажат значително влияние върху времето на Земята, пише Daily Mail.

Микропластмасата се дефинира като пластмасови частици с размер по-малък от 5 милиметра, но в това изследване учените откриха частици, чийто размер не надвишава 100 микрометра. 

Микропластмасата с този размер може да изглежда безобидна, но учените предупреждават, че в достатъчни количества тези малки парчета пластмаса могат да имат огромно въздействие върху планетата.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

По време на изследването учените събраха проби от облачна вода от върха на планина, която докосва облаците и се издига на около 1,6 километра над морското равнище. След това те анализираха събраните проби с помощта на спектрометър и определиха химичния състав на съдържанието на облака, пише glasnews.bg.

Резултатите показват, че малки микропластмасови частици са открити в 24 от 28 проби, като концентрациите се увеличават по-близо до морското равнище, където облаците са по-плътни. 

Екипът спекулира, че слънчевата светлина и други атмосферни влияния вероятно могат да разградят микропластмасата на още по-малки фрагменти, което вероятно е причината някои „нанопластмаси“ да бъдат пропуснати в изследването.

В резултат на това учените казват, че техните резултати вероятно представляват само долна граница, докато общата картина може да е много по-депресираща. След това учените използваха компютърно моделиране и заключиха, че микропластмасата е пристигнала в този момент от други части на страната. 

Най-опасното обаче изглежда, че тези малки частици пластмаса, както подозират учените, могат да повлияят на времето и начина, по който се образуват облаците.

Въпреки това учените смятат, че облаците вероятно също оказват влияние върху микропластмасата. Например слънчевата светлина в земната атмосфера може да изветри и износи пластмасата, оставяйки повърхността й грапава и камениста. 

Така че учените проведоха два допълнителни експеримента: те изложиха микропластмасата или на вода и въздух, или на вода и ултравиолетова светлина. Резултатите показват, че облачните условия дразнят малките частици, което улеснява навлизането на тежки метали като олово и живак.

Сега учените вярват, че малките пластмасови частици в облаците могат значително да повлияят на времето на Земята, като създават повече облаци, създават по-студени условия и увеличават вероятността облаците да носят метали и промишлено замърсяване.

Имайте предвид, че тази работа всъщност не е първата, в която микропластмасата е открита в облаци. Още през октомври 2023 г. японски учени обявиха подобни открития, събрани от върховете на планината Ояма и планината Фуджи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук