Вкаменена "гигантска" мишка, която е живяла с динозаврите по време на мезозойската ера, бе открита в Североизточен Китай. За уникалната находка съобщава в. "Дейли стар".

Въпреки факта, че мишката бе наречена „гигантска“, палеонтологът Юанкин Ванг от Института по палеонтология и палеоантропология на гръбначни животни в Пекин отбеляза, че гризачът с размерите на мишка е тежал около 50 грама (теглото на обикновена домашна мишка е около 19 грама).

Външно изглежда съвременен роднина на мишката, но принадлежи към отделен клон от многотуберкулови, чиито представители са напълно изчезнали и нямат живи потомци.

Изследователите установили, че гризачът, наречен Jeholbaatar kielanae, има уникален слух, който позволява на животното да избегне смърт от челюстите на динозаврите в този период.

"Въз основа на формата на долната буза мишката е ядяла всичко, хранела се с червеи, членестоноги и растения. Тя е имала ясно изразено движение на челюстта при дъвчене", казва Уанг.

Палеонтолозите отбелязват, че скелетът на мишката е много добре запазен. Изкопали го от място, известно като гробището на животните в провинция Ляонин. На това място са намерени останките на динозаври, ранни бозайници, птици и насекоми.

Смята се, че представители на многотуберкулови са успели да оцелеят от въздействието на метеорит, унищожил динозаврите преди 65 милиона години. След това те живели дълго време, докато не изчезнали преди около 34 милиона години, отстъпвайки място на примати, копитни животни и други гризачи.

Превод: БЛИЦ