29-годишната д-р Нанг Мве Сан от Мианмар бе лишена от медицински лиценз, защото е публикувала снимки по бански костюм в социалните си мрежи. Това съобщава The New York Times.

Подобни снимки започнаха да се появяват във фейсбук профила на Мве Сан  преди около 2 години. През януари 2019 г. медицинският съвет на Мианмар заповяда да се преустанови качването на такива снимки и да изтрие предишните, но Нанг не се подчини и в резултат загуби възможността да практикува медицина.


"Тук има толкова много сексизъм. Те не искат жените да заемат по-високи постове. И те ни съдят по това, което носим, ​​и дори не ни позволяват да носим панталони”, коментира Мве Сан в The New York Times.


Историята на Нанг предизвика голям отзвук по целия свят: Медицинският съвет отмени лиценза на „неморалната” лекарка, въпреки че в Мианмар има огромен недостиг на квалифицирани лекари. Също така, според The ​​New York Times, сексуалният тормоз е широко разпространен в страната, което обикновено не се наказва по никакъв начин и за да могат да станат лекари в медицинските училища, момичетата трябва да имат по-високи оценки от мъжете.

Превод: БЛИЦ