Масивни горски пожари бушуват в тропическите гори в Южна Бразилия, една от най-биоразнообразните зони в света и основна туристическа дестинация, съобщиха регионалните власти в четвъртък, цитирани от АФП.
 

Кабинетът на губернатора в щата Мато Гросо обяви, че пожарите в региона са "по-големи от всички досега". Засегнати са повече от 125 000 декара горска площ.

Пожарите са предшествани от друго подобно бедствие, което според екологични групи, опустоши милиони декари в тропическите гори на Амазонка през август.

В изявлението на губернатора се казва, че ситуацията е "критична", като пламъците са опустошили три населени места в Пантанала, популярно място за екотуризъм.

"Интензивният огън и червеникавият дим са нарушили движението по магистралите“, се казва в съобщението.

Координаторът на Националния център за управление на риска Пауло Барбоса де Соза заяви, че пламъците - подхранвани от вятър и сухата растителност – причиняват сериозни "логистични затруднения".

Сателитни снимки на космическия институт INPE показаха, че в района на Пантанал между януари и октомври тази година е имало близо 8 500 пожара – най-много от 2007 година досега.