„Вино с ако“ е гвоздеят в програмата на изложбата на отблъскващи видове алкохол в музея на отвратителните храни в Малмьо, Швеция, предават световните осведомителни агенции.

„Това е традиционно корейско лекарство“, уверява директорът на музея Андреас Аренс, който лично е забъркал сместа с човешки екскременти.
Твърди, че лекува рани и счупени кости.

„Сега мирише повече на алкохол“, казва Аренс, като поднася стъкленицата под носа си. „Но когато се приготвя, вони наистина ужасно“, признава той.

Посетителите разглеждат с усмивка необичайните експонати – шотландска бира с 55 процента алкохолно съдържание, която се продава в препарирана катерица, редом с масово произвеждани напитки като италианския ликьор „Фернет Бранка“, исландска бира, произвеждана с тестиси на китове, угандийски джин уараги или плодово вино „пруно“, произвеждано в САЩ от затворници, което ферментира в тоалетните.

Експозицията дава и възможност за запознаване с алкохолните навици на местните хора чрез горчивката „Гамелданск“. По традиция тя се пие на закуска в Швеция, Дания и Норвегия, но „е отвратителна на вкус за останалата част от света“, казва Аренс.

„Много, много, много отвратително, но и забавно посещение“, казва Мари-Луиз Сирялайнен, която е на изложбата със семейството си.
Музеят на отвратителните храни отвори врати преди две години и популярността му расте.

Вече са организирани експозиции на открито и в Нант, Берлин и Лос Анджелис.