Информацията за това, че украински „Бук” се намира в контролирана от Киев територия в Донецк в момента на трагедията с полет МН17 през 2014 година се е появила благодарения на военния капелан от Въоръжените сили на Украйна Михаил Гредил.
През юли 2014 година, няколко дни преди катастрофата на МН17 Гредил е публикувал в социалните мрежи няколко снимки, като на една от тях се вижда украинският ракетен комплекс „Бук” на Втори батальон на 223-и зенитен полк на ВСУ. По данни на изданието Bellingcat, всичките снимки са имали геотаг, посочващ, че те са били направени в Ясиноватски район, северно от Донецк.

Експертите твърдят, че снимките са се появили в социалните мрежи на 15 юли 2014 година - два дни преди катастрофата на малайзийския Боинг. 
 
По-късно Гредил е сменил геокординатите на снимките с района на Московска област в Русия. Въпреки това, на сайта на църквата, в който той е служил, е останала информация за това, че той заедно с други украински свещеници е посещавал военни части на ВСУ в източната част на Украйна през 2014 година.
 
По-рано въз основа на снимките на Гредил журналистическата група на Bellingcat представи разследване, според което украински „Бук” се е намирал в района на Донецк в момента на катастрофата на MH17.

Превод и редакция: БЛИЦ