Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис подписа указ за освобождаването от длъжност на ръководителя на Антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши, предава "Франс прес", цитирана от Агенция "Фокус". 

Решението си Йоханис обяви след седмици на напрежение с управляващото мнозинство, което по-късно в понеделник трябва да гласува за стартирането на процедура за импийчмънт на дясноцентристкия президент.

Припомняме, че миналия месец Конституционният съд на Румъния издаде решение, с което задължи Йоханис да освободи прокурора.

„В държава, подчинена на върховенството на закона, решенията на Конституционния съд трябва да бъдат зачитани... Румънският президент подписа днес указа" за уволнението на Лаура Кодрута Кьовеши", обяви в изявление говорителят на Йоханис.

Румънските социалдемократи инициираха серия от реформи в съдебната система, които срещнаха яростната критика на западните демокрации.  

Още през февруари министърът на правосъдието Тудорел Тоадер започна процедура по освобождаване на шумно рекламираната на запад боркиня срещу корупцията Лаура Кьовеши заради превишаване на правомощията си и "увреждане на образа" на Румъния. Същата Кьовеши беше канена у нас от шефа на ВКС Лозан Панов да ни учи на правосъдие.

През април обаче Клаус Йоханис отказа искането на правителството тя да бъде уволнена, след което бе сезиран Конституционния съд на страната, за да разреши спора дали президентът има право да отхвърля подобни искания на изпълнителната власт. Решението на Конституционния съд бе взето още в края на май.

Защо се стигна дотук. След тринадесет години „антикорупционен експеримент“ последствията за румънските граждани, демокрацията и върховенството на закона са катастрофални, посочи преди дни в обзор "Труд". Хиляди са осъдени след манипулирани съдебни процеси, изфабрикувани доказателства и на базата на секретни протоколи между новата Секуритате (Румънската разузнавателна служба – СРИ) – така вече я наричат в северната ни съседка, Националната дирекция „Антикорупция“ и съдебната власт.

Сега след разсекретяването на част от тайните протоколи става ясно, че редица прокурори и цели съдебни състави са под контрола на СРИ и формално са участвали в съдебния процес, изпълнявайки указанията, давани им от офицерите в разузнавателната служба. В резултат на фалшива оперативна информация, подавана от там към съдиите, са осъдени хиляди граждани без те да имат достъп до тези данни и възможност да се защитят.

За това разказа полковник Даниел Драгомир (той оглавяваше Дирекция „Антитерор“ в СРИ преди сам да напусне службата) пред „Труд“ още през януари, когато сподели за разкрити фрапиращи закононарушения, свързани с подслушвания в продължение на години – и то 24 часа в денонощието. Записи от тях са представяни пред съда на хартия, но променяни чрез обработка и така са манипулирани.

Наскоро се разбра, че всичко това е било възможно с активното съдействие и контрола на американското ЦРУ върху Румънската разузнавателна служба и Дирекцията „Антикорупция“, казва още бившият топразузнавач. Последните разкрития доказват, че Лаура Кьовеши и бившият вече оперативен директор на СРИ – генерал Флориан Колдя, са получавали указания и съответно след това са давали отчети за изпълнените задачи директно на представителите на ЦРУ за региона. 

Преди няколко дни парламентарната комисия за контрол на Румънската разузнавателна служба оповести друга шокиращата информация, която сочи, че тази служба е подслушвала над шест милиона румънски граждани при активно население от около девет милиона. Румънски експерти анализират и сравняват посочената информация, като според тях издадените от съда разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства в Румъния, надвишават няколко пъти издадените разрешения за същия период в САЩ.

Според тях това говори за мащабен план, създаден от Румънската разузнавателна служба и Дирекцията „Антикорупция“ под контрола на ЦРУ, целящ отстраняването на неудобните лица чрез съдебни „екзекуции“. В резултат на това румънският бизнес е напълно унищожен за сметка на големите международни корпорации и интереси. Голяма част от медийните босове са осъдени, а медиите им са отнети и сега са под контрола на СРИ. Срещу повечето политици има образувани дела, а всеки бизнесмен с оборот над 10 милиона евро е арестуван, припомя "Труд" в обзора си по темата "Румънският модел "антикорупция" се провали" .

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!