Испанският премиер Мариано Рахой планира да запази прякото управление на централното правителство над Каталуня, след като новият регионален лидер включи в кабинета си политици, намиращи се в затвора или в изгнание, съобщи испанският в. "Паис".

Новият каталунски ръководител Ким Тора обяви вчера състава на правителството си, но Мадрид разкритикува като провокация присъствието в него на политици, които са в затвора в очакване на дело или в самоналожено изгнание след участието им в кампанията за отцепване на Каталуня, посочва Ройтерс.

Говорител на централното правителство заяви в петък, че включването на намиращи се в затвора политици ще бъде отхвърлено от съдилищата, които вече блокираха опитите за номиниране на задържани или отсъстващи кандидати за лидерския пост.

"Съставът на новото каталунско правителство е ясно послание, че те искат да продължат с проблемите, конфликта и провокацията", отбеляза в Туитър кандидатът в Каталуня на управляващата в Испания Народна партия, Хавиер Гарсия-Албиол, след като Тора обяви кабинета си.