Актрисата и модел Памела Андерсън иска лична среща с американския президент Доналд Тръмп, на която да измоли помилване за основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, пише „Дайли Мейл“. 

53-годишната звезда от „Спасители на плажа“ се надява да се срещне с Тръмп, осъзнавайки, че встъпването в длъжност на Джо Байдън на 20 януари ще лиши нейния приятел от шанса да получи помилване.

Изданието припомня, че Министерството на правосъдието на САЩ е завело 18 наказателни обвинения срещу Асандж. Общо австралиецът е изправен пред до 175 години затвор. В момента Асандж е в британски затвор, а преди това се укриваше в продължение на седем години в еквадорското посолство в Лондон.

„Искам той да бъде свободен. Да излезе и да се разхожда на слънце с момчетата и любимата си“, каза Андерсън в интервю за британското издание. Тя се оплаква, че в продължение на десет години Асанж е бил лишен от нормален живот и способност да действа спонтанно“, например да отиде да пие кафе, да се разходи или да отиде на кино“.

По думите на актрисата, тя е била „доволна“, когато научила, че съдът в Лондон е отказал да го екстрадира в САЩ. Андерсън обаче намира за иронично, че основната причина, поради която съдът е взел такова решение, е състоянието на психичното здраве на Асандж.

Тя нарече заключението за Асандж „несправедливо“ и допълни -  „Единственото нещо, което той е направил нередно, е да повярва в принципа на правовата държава“.

В същото време, по думите на Андерсън, тя се познава с Доналд Тръмп като се срещат за първи път на парти на списание Playboy. „Винаги ме е харесвал. Веднъж каза, че е „горд с мен и че съм показала на всички“. Това се опитвам да направя, господин президент“, призна актрисата.

В интервюто Андерсън коментира също познанството си със самия Асандж. Според актрисата тя за първи път научила за журналиста през 2010 г., когато „Уикилийкс“ пусна видеоклип от военния удар през 2007 г. в Ирак. Лично обаче са се видели през 2014-та в еквадорското посолство в Лондон. За последно срещата им е била през 2019 г., малко преди избухването на коронавируса. Тогава актрисата отишла при него в лондонския затвор.